Debatt

Hultqvist och S måste sluta se Försvarsmakten som ett särintresse

Den socialdemokratiska valrörelsen är redan i full gång med ogenomtänkta utspel. Med stor tydlighet visar Socialdemokraterna att de inte har lärt sig någonting under sina senaste åtta år i Regeringskansliet, skriver Sven-Olof Sällström och Lars Wistedt (SD), båda i försvarsutskottet.

Den nuvarande regeringen med stöd av Sverigedemokraterna har ärvt en Försvarsmakt som har brist på personal, personlig utrustning och en lång startsträcka, trots försvarsbeslutet från 2015 när Socialdemokraterna efter Rysslands annektering av Krim äntligen insåg att det svenska försvaret måste stärkas, skriver debattörerna.
Den nuvarande regeringen med stöd av Sverigedemokraterna har ärvt en Försvarsmakt som har brist på personal, personlig utrustning och en lång startsträcka, trots försvarsbeslutet från 2015 när Socialdemokraterna efter Rysslands annektering av Krim äntligen insåg att det svenska försvaret måste stärkas, skriver debattörerna.Foto: Janerik Henriksson/TT
Sven-Olof Sällström
Lars Wistedt
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Socialdemokraternas strategi med att kombinera försvarspolitik med arbetsmarknads- och inrikespolitik är ingen nyhet. Det är därför inte förvånande att partiet med Peter Hultqvist (S) i spetsen nu går fram, och mot överbefälhavarens militära råd, lovar en återetablering av två regementen.

Detta trots att I22 i Kiruna var ett av de regementen som just Socialdemokraterna avvecklade tillsammans med Centerpartiet i enlighet med försvarsbeslutet från år 2000.

Men hur har det egentligen gått med den största försvarspolitiska satsningen sedan 1950-talet? Riksrevisionen har i två rapporter levererat facit från åtta år av Socialdemokratisk försvarspolitik. Arméns återuppbyggnad blev otydlig, nedprioriterad och fick ingen ordentlig uppföljning i kombination med för liten budgetram mot högt ställda mål.

Även i frågan om Försvarsmaktens personalförsörjning ger Riksrevisionen svidande kritik. Låg prioritet, höga mål, svaga ekonomiska ramar, dålig styrning och uppföljning.

Eventuella budgetlöften är inte heller att lita på vilket historien också redan visat

Oförmågan skadlig för Försvarsmakten

Socialdemokraternas oförmåga att styra och avdela genomförbara mål för Försvarsmakten har med andra ord redan visat sig vara skadlig för Försvarsmakten och svensk försvarsförmåga. Eventuella budgetlöften är inte heller att lita på vilket historien också redan visat, då Peter Hultqvist redan 2014 konstaterade att en ny regering måste tillskjuta försvaret extra medel för att höja den operativa förmågan 2018–2019. Samma Hultqvist och socialdemokrater gör sedan tvärtemot och vill i sista sekunden lämna en reservation till försvarsberedningens budgetförslag om 84 miljarder år 2019

Det här visar tydligt att Försvarsmakten fortsatt är ett särintresse för Socialdemokraterna och där tidsperspektivet förblir kortsiktigt.

Nu behövs enighet

Den nuvarande regeringen med stöd av Sverigedemokraterna har ärvt en Försvarsmakt som har brist på personal, personlig utrustning och en lång startsträcka, trots försvarsbeslutet från 2015 när Socialdemokraterna efter Rysslands annektering av Krim äntligen insåg att det svenska försvaret måste stärkas.

Regeringspartierna har med stöd av Sverigedemokraterna arbetat hårt när det gäller personlig utrustning och personalfrågor. Samtidigt är det viktigt att försvarsberedningens arbete ska fokusera, och utgå ifrån Försvarsmaktens bedömningar och behov, och inte vad som är bäst för Socialdemokraterna. Det negativa säkerhetspolitiska läget kräver enighet och samstämmighet i dessa viktiga frågor

Nämnda personer

Peter Hultqvist

Ordförande försvarsutskottet (S)
Gymnasieutbildning (Soltorgsskolan och Hagaskolan, Borlänge)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00