Här är ”atombomben” i arsenalen av sanktioner mot Ryssland

Ett ekonomiskt vapen skulle att träffa Ryssland hårdare än alla övriga sanktioner, som väst överväger efter Rysslands invasion av Ukraina. Vapnet är hemmahörande i Belgien och utanför den amerikanske presidentens räckvidd. Men flera europeiska länder, däribland Tyskland och Italien, rapporteras tveka inför att använda det. 

Utan SWIFT är det närmast omöjligt för ryska företag att få betalt för deras försäljning av varor och tjänster till utlandet.
Utan SWIFT är det närmast omöjligt för ryska företag att få betalt för deras försäljning av varor och tjänster till utlandet.Foto: Carlo Allegri/Reuters/Ritzau Scanpix

EU-länderna, USA, Storbritannien och en rad andra västländer förväntas införa hårda, ekonomiska sanktioner mot Ryssland, efter att ryska trupper tidigt torsdag morgon invaderade Ukraina.

Det är ett redskap i sanktionsverktygslådan, som, enligt internationella experter, kommer att drabba suveränt hårdast.

Det är något så osexigt som en uteslutning av ryska banker från ett internationellt kommunikationssystem för banker över hela världen. Det kallas SWIFT-systemet. Och det gör det möjligt att överföra meddelanden och pengar tvärs över landsgränserna.

Populärt sagt är uteslutningen från SWIFT den atombomb i västländernas arsenal av möjligheter, som kan användas till att straffa Ryssland för torsdagens invasion av Ukraina.

Stora konsekvenser för handel

Konkret fungerar det så, att när exempelvis ett svenskt företag köper en vara av ett ryskt företag, överförs pengarna genom att det svenska företaget anger mottagarens kontonummer och SWIFT-koden för det ryska företagets bank.

Utan SWIFT är det närmast omöjligt för ryska företag att få betalt för deras försäljning av varor och tjänster till utlandet.

Det kommer få stora konsekvenser för Rysslands handel med omvärlden. Speciellt för försäljning av rysk gas och olja, eftersom den typen avräknas i amerikanska dollar.

Belgisk och europeisk lagstiftning

Över 11000 banker och finansiella institutioner är med i det privatägda The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, som bokstäverna i SWIFT står för. Det skapades 1973. Och flera av de banker, som använder SWIFT, är medägare – inklusive flera ryska banker.

Rent fysiskt håller SWIFT till i Bryssel i Belgien. Och det har betydelse för om SWIFT blir en del av ”sanktionspaketet”. Det betyder nämligen att organisationen lyder under belgisk och europeisk lagstiftning.

USA:s president Joe Biden kan således inte beordra SWIFT att utesluta ryska banker. Men det kan EU:s regerings- och statschefer.

I gengäld kan USA hota SWIFT även med direkta sanktioner. Det gjorde USA 2012, när SWIFT tvekade på att utesluta iranska banker.

Den gången uteslöts iranska banker efter att EU infört sanktioner mot Iran på grund av dess kärnenergiprogram. Iran förlorade nästan hälften av sina oljeintäkter och 30 procent av sin utrikeshandel på grund av frikopplingen från SWIFT.

Neutralt kooperativ

I april 2021 antog Europaparlamentet en icke-bindande resolution om att Ryssland skulle uteslutas från SWIFT-systemet, om de invaderade Ukraina.

Organisationen själv understryker att det inte är upp till dem att avgöra om ryska banker fortsatt kan vara med.

”SWIFT är ett neutralt globalt kooperativ som bildas och drivs för samhällets kollektiva nytta. Varje beslut att införa sanktioner mot länder eller enskilda enheter vilar enbart på behöriga statliga organ och tillämpliga lagstiftare.” löd ett uttalande från SWIFT i slutet av januari.

Fler alternativ

Om ryska banker inte längre kan vara en del av SWIFT-systemet, har de flera alternativ.

Då Ryssland 2014 annekterade den ukrainska halvön Krim, blev landet träffat med sanktioner. Det fick de ryska bankerna att etablera deras egna clearingsystem, SPFS, som enligt den ryska centralbanken i dag används av omkring 400 banker.

I Kina etablerar man även ett alternativ till SWIFT, kallat Cross-Border Interbank Payment System (CIPS).

Båda systemen används dock primärt av hemländernas banker och har inte den globala utbredningen, som SWIFT har.

Texten har översatts från Altinget.dk.

Uppdatering. På torsdagskvällen enades EU:s ledare om nya sanktioner mot Ryssland. Sanktionerna sades slå mot bland annat den ryska finanssektorn, men exakta detaljer är ännu oklara och EU:s utrikesministrar väntas fatta det formella beslutet på fredagen. SVT rapporterar att frågan om SWIFT diskuteras "utöver" de överenskomna sanktionerna, vilket tyder på att de inte är aktuella i nuläget. Nyhetsbyrån Reuters rapporterade också på torsdagskvällen att Tysklands förbundskansler Olaf Scholz vid toppmötet sagt att SWIFT-åtgärden inte borde vara en del av sanktionspaketet. Även Euractiv skriver att såväl Tyskland som Italien är ovilliga att ta till SWIFT-vapnet. 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00