Om  
Mathias Bengtsson

Han är KD:s nya utbildningspolitiska talesperson

Christian Carlsson lämnar utbildningsutskottet och blir i stället ordförande i socialutskottet. Mathias Bengtsson är partiets nya utbildningspolitiska talesperson.

Christian Carlsson ersätter socialminister Acko Ankarberg Johansson som ordförande i socialutskottet. 
Christian Carlsson ersätter socialminister Acko Ankarberg Johansson som ordförande i socialutskottet. Foto: Tim Aro/TT
Miranda OlssonRebecka Prahl

Med den nya regeringen försvann flera av Kristdemokraternas toppnamn från riksdagen. Det innebär också att Kristdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Christian Carlsson ersätter socialminister Acko Ankarberg Johansson (KD) som socialutskottets ordförande.

– Kristdemokraterna är Sveriges sjukvårdsparti, så självklart ser jag fram emot arbetet för att den som är sjuk ska få vård i tid och att fler äldre ska mötas av en omsorg där de behandlas med respekt, säger han om det nya uppdraget.

– Vi behöver ta krafttag mot ungdomskriminaliteten och det kommer att behövas både fler poliser och skärpta straff för att göra Sverige tryggare. Det är samtidigt i familjen som grunden för det  trygga samhället läggs, och det är därför min ambition att bedriva en politik som skapar förutsättningar för starkare familjer.

I hans ställe blir nu Mathias Bengtsson, som kom in i riksdagen efter höstens val, ny skolpolitisk talesperson för partiet. 

Hon blir gruppledare

Kristdemokraterna har även meddelat vem som efterträder Andreas Carlson, nyutnämnd infrastruktur- och bostadsminister i Kristerssons regering, som partiets gruppledare i riksdagen.

Det blir partiets energipolitiska talesperson Camilla Brodin som tar över.

– Jag är oerhört stolt över den riksdagsgrupp jag fått förtroendet att leda kommande mandatperiod. Det är ett starkt lag med både erfarenhet och kompetens inom alla sakpolitiska områden, säger Camilla Brodin (KD) i ett pressmeddelande.

Brodin har suttit i riksdagen sedan 2018 och behåller sin plats som ledamot i näringsutskottet även som gruppledare.

Nämnda personer

Mathias Bengtsson

Riksdagsledamot (KD), utbildningspolitisk talesperson

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00