Om  
Tobias Rawet

Förintelseöverlevare mottar Raoul Wallenbergpriset

Varje år får en samhällspelare och människorättskämpe det prestigefyllda Raoul Wallenbergpriset. 2021 går priset till Tobias Rawet som överlevde koncentrationslägren och har utbildat bland annat skolelever om hur man motverkar antidemokratiska krafter i samhället. 

Tobias Rawet föddes den 12 februari 1936 i Polen. Han överlevde koncentrationslägren i Ravensbrück och Könings Wustenhausen och kom till Sverige efter andra världskrigets slut. När han var 56 år gammal och såg förintelseförnekaren Robert Faurisson på tv, beslöt han sig för att gå i förtidspension och ägna sitt liv åt att berätta om sina barndomsupplevelser i Nazityskland.

Han har varit verksam som föreläsare i 25 år och utbildar mellan 15 000 till 20 000 personer varje år. Rawet arbetar just nu med ett hologram till Förintelsemuseet, som planeras öppna i Stockholm i juli nästa år. 

”Raoul Wallenbergpriset ger en möjlighet att lyfta fram det viktigaste arvet efter Raoul Wallenberg: Att var och en har ett ansvar för att bekämpa främlingsfientlighet, antisemitism och annan intolerans.”

– Det här är det finaste priset som man kan få, det känns helt otroligt, säger Rawet till Dagens Nyheter. 

2020 års pris tilldelades Dina och Jovan Rajs, även de förintelseöverlevare och folkbildare. 

Diplomutdelningen ägde rum digitalt den 27 augusti. Priset består av 100 000 kronor, ett diplom och en miniatyr av en bronsportfölj som konstnärerna Ulla och Gustav Kraitz utformat. 

Nämnda personer

Tobias Rawet

Vice ordförande Förintelsens Överlevande i Sverige, föreläsare.

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00