Följdmotionerna och oklarheten kring demokrativillkoren för civilsamhället
Bara Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet hade inkommit med följdmotioner till propositionen om demokrativillkoren när deadline gick ut. ”Vi har varit måna om att få en tillämpbar lagstiftning på plats, och vi stödjer propositionen till största delen. Vi vill snabbt gå vidare med det här förslaget, inte dra det i långbänk”, säger kulturutskottets ordförande Amanda Lind (MP).

Foto: Henrik Montgomery/TT

Anders Gustafsson
Redaktör Altinget CivilsamhälleI följdmotionerna har de tre partierna sammanlagt tio ändringsförslag till propositionen. (se faktarutor.)
- att riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att företrädarskapet bör avgränsas till personer i ledande ställning och angivna exempel på roller anpassas till det, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
- att riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av undantagsregeln i fråga om upprepat agerande, både i relation till arvsfonden och i relation till trossamfunden, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
- att riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska genomföra en kontinuerlig utvärdering och uppföljning av det nya regelverket och att civilsamhällets organisationer involveras, t.ex. genom en process via Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället (NOD), och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Amanda Lind, som också är sitt partis kulturpolitiska talesperson, berättar om tanken bakom Miljöpartiets tre punkter.
– Kan vi göra förtydliganden som minskar oron och undviker oproportionerliga konsekvenser, så tror vi att det är bra. Vi måste se till att inga skattemedel går till odemokratiska aktörer, och vi tror att det här är en bra väg framåt, säger hon till Altinget.