Fler i arbete ska motverka åldersboomen

EKONOMI. Vi behöver försörja en allt äldre befolkning. Bättre färdigheter hos utrikes födda och roligare arbetsplatser är en del av lösningen, enligt Långtidsutredningen.

Mattias Croneborg

Finansdepartementet presenterade på tisdagen Långtidsutredningen. Det är en undersökning som går längre och djupare än de återkommande konjunkturprognoserna från regeringen och andra prognosmakare. Till skillnad från andra utredningar är Långtidsutredningen mer frikopplad från regeringen. Det är tjänstemännens egna slutsatser.

– Vi har inga direktiv från regeringen, sade Helen Foslind, projektledare, på en pressträff där resultaten i utredningen presenterades.

Trots den mer självständiga rollen betraktas utredningen som ett viktigt underlag för den ekonomiska politiken.

Enligt tjänstemännen på finansdepartementet kommer tillväxten att tuffa på runt två procent fram till 2060, vilket innebär att den samlande bruttonationalprodukten då har fördubblats.

För låga färdigheter

Men det finns problem. Befolkningen blir äldre och många av de nyanlända har för dåliga färdigheter för att kunna få jobb.

– Vi följer SCB:s prognos och enligt den kommer befolkningen att öka till drygt 12 miljoner 2060, säger Helen Foslind till Altinget.

En anledning till att vi blir fler är att medellivslängden ökar med 5 år  för kvinnor och 6 år för män. Det leder till att antalet arbetade timmar per person minskar.

Recepten för att öka antalet arbetade timmar är dels att ändra reglerna så att pensionsåldern höjs, dels åtgärder för att få in utrikesfödda på arbetsmarknaden.

Kanske något överraskande kommer ekonomerna på finansdepartementet fram till att det utrikesfödda har samma chans till jobb som de som är födda i Sverige, om färdigheterna är desamma.

– Det vi har kollat på är chansen att få jobb med den färdighetsnivå man har. Givet en viss färdighetsnivå så är sannolikheten för att vara i jobb lika stor oavsett om man är utrikes född eller född i Sverige, säger Lars Davidsson, biträdande projektledare för Långtidsutredningen, till Altinget.

Innebär det att det inte finns någon diskriminering på svensk arbetsmarknad?

– Tidigare forskning har visar att det förekommer diskriminering på arbetsmarknaden. Men vi ser inte det om ett dominerande inslag. Det ser vi som väldig positivt.

Utredningen poängterar att för att få fler att jobba längre upp i åldern räcker det inte alltid med ekonomiska lockmedel.

– För en ganska stor grupp är inte det avgörande. Det handlar om normer, grupptryck och liknande saker, säger Lars Davidsson.

Attraktivare jobb

För att behålla personerna längre i åldrarna kan receptet vara att göra arbetet mer attraktivt för äldre, som möjligheter till deltidsarbete och ändrade arbetsuppgifter.

I ekonomiska prognoser är olika antaganden viktiga för resultatet. I Långtidsutredningen räknar man med en produktivitet på 1,7 procent varje år. Det är baserat på att den långsiktiga produktiviteten de senaste dryga 30 åren har varit i den storleksordningen. Men det är betydligt högre än den produktivitet som varit de senaste åtta åren. Finansminister Magdalena Andersson uttrycker ofta oro för att de senaste årens tillväxt kommit från befolkningstillväxt och inte från produktivitet. 

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – SOU

Vad händer nu?

Långtidsutredningen presenteras visserligen om en SOU, vilket även flera underlagsrapporter till utredningen görs, men utredningen innehåller inga skarpa lagförslag och kommer inte att gå vidare som en proposition till riksdagen. Långtidsutredningen ses som beslutsunderlag för den ekonomiska politiken och den går också ut på remiss som andra utredningar.

Länk till Långtidsutredningen. SOU 2015:104

Långtidsutredningen 2015

  • Analyserar den ekonomiska utvecklingen på cirka 45 års sikt.
  • Har som uppgift att uppmärksamma långsiktiga utmaningar och möjligheter för den svenska ekonomin.
  • Ska skapa debatt om den ekonomiska politikens utformning.
  • Är den tjugoandra i ordningen. Den första kom 1948.
  • Innehåller även ett antal expertrapporter. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00