Facebookupprop kommer aldrig ersätta skyddsrum
För att skydda enskilda, lokalsamhällen och befolkningen i stort måste vi få till ett övergripande system där ansvar och roller beskrivs, där organisationen för genomförande är tydlig och där ett fullgott fysiskt skydd finns på plats. Det skriver Martin Arnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda korset i en slutreplik
Martin Ärnlöv
Ordförande Sveriges stadsmissioner, direktor och vd Göteborgs stadsmissionKajsa Helmbring skriver i en replik på Röda korsets debattartikel att det moderna beredskapssammanhanget präglas av högre komplexitet än vad som gällde under efterkrigstiden, och att vi måste bli bättre på att ”se på den civila befolkningen som en resurs i sitt eget skydd.”
Vi kunde inte instämma mer.
Att möjliggöra för den enskildes engagemang är något som vi inom Svenska Röda korset har drivit i flera års tid, exempelvis genom förslag om att stärka frivilligas roll i svensk krisberedskap. I en undersökning vi har genomfört tillsammans med Novus ser vi också att enskildas egen hemberedskap verkar öka.
Det är samtidigt tydligt att människor har olika förutsättningar att ta hand om sig själva och att bidra till det gemensamma.
Stämmer inte för alla grupper
Svenska Röda korsets rapport Människan i krisen beskriver hur vi i Sverige utgår från att den enskilde har en viss förmåga att ta hand om sig själv och sina närstående, har tillgång till resurser och har möjlighet att ta del av information. Dessa antaganden, visar det sig, stämmer inte för många grupper i samhället.
Situationen i Ukraina talar sitt tydliga språk, och i stora delar av landet har civilbefolkningen drabbats enormt hårt. Och särskilt utsatta grupper drabbas hårdare. Situationen ser likadan ut världen över. Vi ser att krigföring i allt högre utsträckning förs i städer. Att civila dör och skadas, att infrastruktur förstörs och sjukvård och annan samhällsservice drabbas.
Krigets lagar måste följas. Även de delar av reglerna som beskriver hur civilbefolkningen ska skyddas. Men Sverige saknar fortfarande ett övergripande system för hur denna verksamhet ska bedrivas.
Tjocka väggar och engagemang
Att möjliggöra för engagemang, att erbjuda pragmatiska strukturer som stöttar den enskilde och gemensamma initiativ, är viktigt. Men Facebook-upprop kommer aldrig ersätta skyddsrum, och spontanfrivilliga måste organiseras. Här har Röda korset och många andra civilsamhällesorganisationer roller att fylla – men dessa roller måste tydliggöras.
För att skydda enskilda, lokalsamhällen och befolkningen i stort måste vi få till ett övergripande system där ansvar och roller beskrivs, där organisationen för genomförande är tydlig och där ett fullgott fysiskt skydd finns på plats. Och som utgår från krigets lagar. Detta är vad vi efterlyser. Ett system som möjliggör såväl för ”tjocka väggar och luftfilter” som för engagemang och frivilliga initiativ.
Röda korset: Att skydda civilbefolkningen måste vara en större del av totalförsvaret
Sverige saknar ett övergripande system för skydd av civilbefolkningen. Det skriver Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda korset.
Replik: Att skydda civilbefolkningen handlar om mer än skyddsrum och tjocka väggar
Befolkningsskyddet i dag präglas i allt för hög grad av tänket från dess rötter i mellankrigstidens luftskydd. Det skriver Kajsa Helmbring, sakkunning civilt försvar, Combitech.