Ett halvår till EU-valet: Klimatfrågan viktigast för svenskar

Åtgärder mot klimatförändringar är den fråga som svenska folket tycker att EU-parlamentet ska prioritera, visar en ny undersökning. I EU överlag är det att bekämpa fattigdom. 

Foto: Erik Mårtensson/TT
Felicia Sandström

Den här veckan är det exakt sex månader till valet till Europaparlamentet hålls i unionens 27 medlemsländer. Söndagen den 9 juni går svenskarna till valurnorna.

En färsk undersökning som görs på uppdrag av EU-institutionerna visar att det svenska folket tycker att åtgärder mot klimatförändringar är den viktigaste frågan för EU-parlamentet att ta tag i. Sett till hela EU hamnar den frågan först på en tredje plats. I stället är det bekämpning av fattigdom som européerna överlag tycker borde prioriteras.

Undersökningen har även visat att många européer lever under svåra socioekonomiska förhållanden. 73 procent av de som svarade på undersökningen tror att deras levnadsstandard kommer att sjunka det kommande året. Mer än en tredjedel av européer upplever en svårighet att betala sina räkningar ibland eller mestadels av tiden.

Övervägande positiv syn på EU

Trots detta finns det en positiv syn på EU och 68 procent säger att de troligtvis kommer att rösta i valet. I Sverige pekar resultaten av undersökningen på att 80 procent är villiga att rösta i EU-valet. Samarbetet mellan länder ses också som den främsta fördelen med EU-medlemskapet enligt svenskarna. Gemensamt i EU anser man att nackdelen med medlemskapet är att man har för lite inflytande i EU-beslut.

Historiskt sett har Sveriges valdeltagande i EU-valet varit lågt. År 2004 röstade ca 38 procent av Sveriges röstberättigade. Valdeltagandet har dock ökat och i det senaste valet 2019 röstade cirka 55 procent. Den främsta anledningen till att rösta i EU-valet enligt svenskarna är för att stödja ett politiskt parti.

EU-valet 2024 blir det tionde valet till Europaparlamentet sedan det första 1979. För Sveriges del, som gick med i unionen 1995, blir detta det sjätte EU-valet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00