33 miljoner till allmänna samlingslokaler

Boverket har beslutat vilka 85 projekt som får bidrag för att kunna driva och utveckla allmänna samlingslokaler. Lokaler för ungdomar och i socioekonomiskt utsatta områden har prioriterats.

Albin Bohlin

200 ansökningar kom in till Boverket. Samlingslokaldelegationen, ett organ inom myndigheten, har beslutat vilka som får bidrag. Utbetalningarna varierar från 24 360 kronor till 4,3 miljoner kronor.

Bidrag kan ansökas om för tillgänglighetsskapande åtgärder, ombyggnader eller reparationer som höjer lokalernas standard. Bidraget får utgöra högst hälften av den totala kostnaden som lokalerna ansöker om. Kommunen ska även bidra med minst 30 procent av kostnaden. Om det handlar om tillgänglighetsskapande åtgärder ges ersättning för hela kostanden om den inte överstiger 300 000 kronor.

Den största bidragsmottagaren är Folkets hus i Lindsdal i Kalmar som får 4,3 miljoner kronor. FUB-gården Tallkrogen i Uppsala får 4,2 miljoner kronor och IOGT i Sandviken får 2,1 miljoner.

Bidraget betalas ut en gång per år och ansökningsperioden för nästa år öppnar under hösten. Sista dag att ansöka är den 1 december.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00