Debatt

Ensamhet bland äldre är den tysta epidemin

De 50 miljoner kronor som under 2023 tilldelas Socialstyrelsen för att underlätta för äldre att delta i sociala och hälsofrämjande aktiviteter ser bra ut på pappret men motsvarar ett paket smör, bröd, ost och lite kaffe till alla i Sverige över 85 år. Det skriver Robert Gyll, grundare och ordförande för Äldrekontakt.

I och med Agenda 2030 har vi som samhälle åtagit oss att säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar till och med år 2030, skriver debattören.
I och med Agenda 2030 har vi som samhälle åtagit oss att säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar till och med år 2030, skriver debattören.Foto: Jessica Gow/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Varje år fortsätter kommunernas kostnader för vård och omsorg för äldre att öka, och idag uppgår de till mer än 135 miljarder kronor. Samtidigt befinner vi oss i en situation där andelen personer över 80 år ökar allt snabbare eftersom 1940-talets stora barnkullar nu träder in i den åldern. Det här innebär att antalet personer äldre än 80 år nästan kommer att ha fördubblats till år 2040.

Om Sverige har ambitionen att uppfylla det här målet måste vi snarast agera för att förebygga och bryta ofrivillig ensamhet bland våra allra äldsta.  

I dag besväras 40 % av alla kvinnor och 30 % av alla män äldre än 85 år av sin ensamhet enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Särskilt under julen och andra högtider kan denna ensamhet kännas ännu tyngre och mer påtaglig för våra äldre. Samtidigt duggar larmrapporter tätt om hur ensamhet hos våra allra äldsta är en ren hälsofara. Forskning visar att en äldre som lider av ofrivillig ensamhet löper nästan 30 % högre risk att dö i förtid jämfört med en äldre som inte upplever detta. Ofrivillig ensamhet är lika farligt som tobaksrökning och innebär en högre dödlighet jämfört med fetma och fysisk inaktivitet.

 Vi har antagit FN-målen

Sverige har antagit FN:s 17 globala mål i syfte att utveckla mer fredliga, trygga och hållbara samhällen fram till år 2030. Mål 3, handlar om att ge alla samhällets medborgare de bästa förutsättningarna för en God Hälsa och Välbefinnande. I och med Agenda 2030 har vi som samhälle åtagit oss att säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar till och med år 2030.

Om Sverige har ambitionen att uppfylla det här målet måste vi snarast agera för att förebygga och bryta ofrivillig ensamhet bland våra allra äldsta.

Vem har då ansvaret för att lösa detta samhällsproblem? Enligt färska siffror från en Sifo undersökning som vi på Äldrekontakt låtit göra, råder det olika åsikter om vem som har störst ansvar för att lösa problemet med ensamhet hos äldre.

Av de tillfrågade menar 17 % att kommunerna har det största ansvaret för våra alla äldsta. Samtidigt anser 50 % av de tillfrågade att de som har störst skyldighet att lösa problemet med ensamhet hos våra allra äldsta är individerna själva och deras familjer. Speciellt under julen bör vi som samhälle och individer samt familjer komma ihåg att många äldre kämpar med ensamheten, vilket gör det viktigt att vi som samhälle agerar mer aktivt för att stötta dem.

En stor utmaning för våra äldsta

Att vara sin egen lyckas smed blir en stor utmaning för de allra äldsta. De brottas inte bara med fysiska besvär, minskad energi och ett digitalt utanförskap som blir till stora barriärer för att ta sig ur ensamheten på egen hand. På grund av det stigma som fortfarande råder kring ensamhet har många äldre dessutom varit ensamma under en längre tid, varpå ytterligare psykologiska barriärer försvårar. Det är nästintill omöjligt för de allra äldsta att träffa nya människor utan hjälp.

Regeringen har påbörjat ett initiativ med en satsning mot ofrivillig ensamhet bland våra allra äldsta. Även om insatsen är god så räcker den inte långt. De 50 miljoner kronor som under 2023 tilldelas Socialstyrelsen för att underlätta för äldre att delta i sociala och hälsofrämjande aktiviteter ser bra ut på pappret men motsvarar ett paket smör, bröd, ost och lite kaffe till alla i Sverige över 85 år, men dessvärre utan sällskap. Mer behöver göras och alla behöver hjälpa till: kommuner, företag och civilsamhället/allmänheten.

Vi kan skapa en värme och gemenskap

Ett bra initiativ som vissa kommuner har implementerat är idéburet offentligt partnerskap (IOP), en samverkansform mellan kommuner och ideella organisationer. Rätt hanterat har det här formatet en stor potential att kunna möta de samhällsutmaningar som finns idag och de man ser i framtiden. Tillsammans kan vi helt enkelt minska framtida kostnadsexplosioner.

Äldrekontakt är en ideell organisation som i 15 år har arbetat framgångsrikt med att hjälpa de allra äldsta ur social isolering. I vår årliga utvärdering som vi ställer till de som vi hjälper ur social isolering så anser 87 % att Äldrekontakt gör skillnad i deras liv medan 80% säger att de nu känner sig mindre ensamma. Vi kan och vi vill göra mer tillsammans med kommuner och näringsliv i denna viktiga fråga.

Genom att tillsammans engagera oss aktivt, särskilt under julen men även under hela året, kan vi skapa en värme och gemenskap för de äldre som behöver det som mest. Vi vet att det går att förbättra äldres livskvalitet signifikant, samtidigt som vi minskar kostnaderna för vården och samhället i stort, är det då inte dags att göra en gemensam ansträngning för att förebygga och bekämpa den ofrivilliga ensamheten hos de allra äldsta? På så sätt kan vi tillsammans skapa en framtid där alla äldre människor kan njuta av en meningsfull och socialt engagerad tillvaro under sina sista år. En ålderdom vi alla vill uppleva!


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00