Det händer i EU: Stats- och regeringscheferna slåss om budgeten och britterna går till val

ÖVERBLICK. I EU väntar en tuff vecka med både ett nytt grönt avtal, ett EU-toppmöte med budgetförhandlingar och ett brittiskt val. Här får du Altingets överblick över den kommande veckan i EU.

Stefan Löfven kommer att vara i Bryssel på torsdag för att delta i toppmötet med EU:s stats- och regeringschefer.
Stefan Löfven kommer att vara i Bryssel på torsdag för att delta i toppmötet med EU:s stats- och regeringschefer.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

Måndag den 9 december

Utrikesminister Ann Linde (S) åker till Bryssel för att delta i ett möte om utrikesfrågor. Det är första gången EU:s nya utrikeschef Josep Borell leder mötet mellan EU:s utrikesministrar, och de ska bland annat tala om EU:s Afrika-strategi. 

Även socialminister Lena Hallengren (S) är i Bryssel för EU:s ministerrådsmöte för sysselsättning och socialpolitik. Under mötet ska de bland annat diskutera hur den europeiska läkemedelstillgången kan stärkas.

I Paris ska fyra ledare diskutera fred i östra Ukraina. Frankrikes president Emmanuel Macron har nämligen bjudit in Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Tisdag den 10 december

Allmänna rådet sammanträder i Bryssel. Under mötet hålls en utfrågning om Ungern samt en utvärdering av situationen gällande rättsstatsprincipen i Polen.

Under rådsmötet förbereder sig även ministrarna inför veckans EU-toppmöte. Bland annat diskuteras EU:s kommande fleråriga budgetram. 

EU:s utrikes- och EU-ministrar ska på en informell frukost med Europaparlamentet. Här får parlamentarikerna möjlighet att presentera sina synpunkter på den nuvarande situationen i Ungern inför ministrarnas utfrågning om Ungern under rådsmötet.

Under tisdagen möts även Sveriges likasinnade i kampen om den fleråriga budgetramen för 2021-2027, utöver Sverige deltar Danmark, Tyskland, Nederländerna och Österrike. Därtill står Irland, Belgien och Frankrike på deltagarlistan.

Onsdag den 11 december

Det är drygt en vecka sedan den nya EU-kommissionen tillträdde och de är nu redo att presentera sitt första förslag. Det gäller det europeiska gröna avtalet som är ett av den nya kommissionsordföranden Ursula von der Leyens mest profilerade vallöften.

Det är också kommissionsordföranden själv som tillsammans med vice ordförande och klimatkommissionär, Frans Timmermans, som kommer att avslöja innehållet i avtalet. Detta görs under en extrainsatt plenarsession i Europaparlamentet.

Migrations- och inrikeskommissionär Ylva Johansson (S) är i Berlin för att diskutera ett nytt regelsystem för migration och asyl med bland andra Tysklands inrikesminister Horst Seehofer.

Torsdag den 12 december

EU:s stats- och regeringschefer samlas för toppmöte i Bryssel. De två största teman på dagordningen är klimat och EU:s långtidsbudget.

För majoriteten av EU-cheferna är ambitionen att man ska komma överens om att EU ska vara klimatneutralt till 2050. Det verkar dock som att förhandlingarna kommer att bli tuffa då bland annat Polen fortfarande är mycket skeptisk till det målet.

Likaså kommer kvällens diskussioner om EU-budgeten att bli tuffa. Det finns dock inga förväntningar på att ledarna ska komma överens under detta toppmöte. Men jämfört med toppmötet i oktober finns den här gången ett kompromissförslag som diskussionerna kan ta utgångspunkt i.

Samtidigt som EU-toppmötet pågår går britterna till valurnorna för att rösta om vem som ska representera dem i det brittiska underhuset. I dagsläget är planen att Storbritannien ska lämna EU-samarbetet senast den 31 januari. Men om det sittande premiärministern Boris Johnson inte lyckas vinna majoritet är det inte självklart att det blir utfallet.

Ylva Johansson (S) åker till Paris för att diskutera ett nytt regelsystem för migration och asyl med bland andra Frankrikes premiärminister Édouard Philippe och inrikesminister Christophe Castaner.

Fredag den 13 december

Stats- och regeringscheferna rundar av gårdagens toppmöte med Euro-toppmöte och efterföljande Brexit-toppmöte. Mötet om Brexit väntas handla om EU:s kommande förhandlingar med Storbritannien gällande den framtida relationen.

Eftersom valresultatet i Storbritannien troligen kommer presenteras under morgonen har ledarna också möjlighet att ta ställning till en eventuellt ny parlamentarisk situation i Storbritannien. 

Sysselsättningskommissionären Nicolas Schmit fortsätter resa runt till EU-länder som uttryckt tvivel över en europeisk minimilön. I dag åker han till Stockholm för att bland annat träffa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

 

Artikeln är översatt från Altinget.dk. Översättare: Amanda Bergland.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00