Debatt

Det är viktigare att stoppa terrordåd än att skydda terroristers integritet

I veckan avgörs EU:s AI-förslag. Om Sverige och EU ska kunna leda digitaliseringen får inte utfallet av förhandlingarna leda till att AI jagas ut från Europa. Det skriver Jörgen Warborn och Arba Kokalari, Europaparlamentariker (M). 

För oss är ståndpunkten i veckans slutförhandling tydlig: AI behöver regleras, men det måste göras på ett sätt som både främjar innovation och skapar en säker användningsmiljö. Med dagens lagförslag står vi återigen och stampar i historien, skriver debattörerna.
För oss är ståndpunkten i veckans slutförhandling tydlig: AI behöver regleras, men det måste göras på ett sätt som både främjar innovation och skapar en säker användningsmiljö. Med dagens lagförslag står vi återigen och stampar i historien, skriver debattörerna.Foto: TT/Pressbild Moderaterna/Montage
Jörgen Warborn
Arba Kokalari
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I veckan avgörs troligen Europaparlamentets och EU-regeringarnas förhandlingar om det omdebatterade lagförslaget om AI. Parterna är fortfarande oense om viktiga delar. Om Sverige och EU ska kunna leda digitaliseringen får inte utfallet av förhandlingarna leda till att AI jagas ut från Europa.  

EU:s AI-akt var tänkt att sätta spelreglerna för en säker och hållbar AI-utveckling. Ursprungsförslaget var tyvärr aldrig tänkt att främja AI, utan att tämja AI. Europaparlamentet har därefter förvärrat förslaget till ett byråkratiskt regelverk som innehåller omfattande förbud, dokumentationskrav och konsekvensanalyser utan bevisad nytta. 

Med dagens lagförslag står vi återigen och stampar i historien.

Det är en historia som upprepar sig. Människan känner främlingskap gentemot nya teknologier och vill bromsa framstegen. I industrialiseringens vagga fanns det människor som ville stoppa utvecklingen av nya industrimaskiner som de fruktade skulle ta deras jobb. Till och med VHS-kassetter ansågs skulle förstöra ungdomsgenerationen och därför behövde förbjudas. Om vi lär av historien vet vi att varken industrimaskiner eller kassetter satte käppar i hjulet för oss. Nya jobb skapades där de gamla försvann, och nya möjligheter uppstod där de tidigare inte funnits. Alarmisterna hade fel då och de har fel nu också. 

AI kan rädda liv och förhindra olyckor

Genom åren har vi lärt oss att reglera teknik för att undanröja oacceptabla risker samtidigt som utvecklingen kan gå framåt. Det finns ingen anledning att hantera AI-utvecklingen annorlunda, för potentialerna är många. Inom sjukvården kan AI rädda liv. I trafiken kan AI förhindra olyckor. Inom näringslivet kan AI underlätta administrativa bördor och på så vis både spara pengar och avlasta oss från repetitiva arbetsuppgifter. Rätt använd kan AI-teknologi förstärka människans prestationer och gynna en rad samhällsområden. 

För oss är ståndpunkten i veckans slutförhandling tydlig: AI behöver regleras, men det måste göras på ett sätt som både främjar innovation och skapar en säker användningsmiljö. Med dagens lagförslag står vi återigen och stampar i historien.

Moderaterna ser med särskild oro på två av de stora konflikterna som kommer att förhandlas:

1. Förbud mot att använda AI för terrorbekämpning

I det ursprungliga förslaget fanns ett förbud mot att använda AI för ansiktsigenkänning i realtid, med undantag för att bekämpa pågående terrordåd och hitta kidnappade barn. I Europaparlamentets position togs dessa undantag bort. Det är förkastligt. För oss moderater är det viktigare att stoppa terrordåd än att skydda terroristers integritet.

2. Reglering av ”foundation models”

Europaparlamentet vill, utöver den omfattande regleringen, att hela AI-akten ska innehålla ytterligare lager av regleringar för så kallade ”foundation models”, exempelvis ChatGPT. Europaparlamentet borde här gå ministerrådet till mötes och i stället göra som Tyskland, Frankrike och Italien föreslagit och införa en särskild frivillig uppförandekod - och vid behov göra reglerna bindande.

Redan nu varnar flertalet startups och europeiska företag att de inte kommer kunna utveckla AI i EU på grund av den omfattande byråkrati som förslaget innebär. Om Europaparlamentets förslag på ytterligare regler blir verklighet så kommer det bli spiken i kistan för EU:s försök att leda såväl digitaliseringen som klimatomställningen. EU riskerar samtidigt att bli omsprunget av mer teknikvänliga länder som USA och Storbritannien, men också Kina.

Resten av världen tänker annorlunda

Reglering av AI är inget nytt. Skillnaden nu är att förslaget ska omfatta alla typer av branscher och sektorer, vilket innebär att reglerna inte är specifikt anpassade likt annan lagstiftning. I USA och Storbritannien ser vi exempelvis sektoriella regler, i stället för en bred och trubbig lagstiftning som vi inte vet hur den kommer påverka mot någon sektor. 

Om några dagar har vi svaret på vad som kommer ut av förhandlingen. En sak är säker: Medan EU fokuserar på en sträng lagstiftning som ska tygla AI-utvecklingen, så fokuserar resten av världen på frivilliga regelverk som stöd för att AI ska växa. Det borde vara mer än skäl till eftertanke.

Undertecknare

Jörgen Warborn
Europaparlamentariker (M), ledamot och gruppledare i utskottet för internationell handel och tidigare ledamot i AI-utskottet.
Arba Kokalari
Europaparlamentariker (M), ledamot i utskottet för den inre marknaden, som ansvarar för AI-akten.

Nämnda personer

Jörgen Warborn

Europaparlamentariker (M)
Strategic brand management (IHM Business School 2002)

Arba Kokalari

Europaparlamentariker (M)
Kandidatexamen i statsvetenskap (Stockholms uni., 2013)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00