Demokrativillkoren saknas i propplistan – men kan vara på gång
Demokrativillkoren saknas i regeringens propositionsförteckning för våren 2023. Frågan kan ha fastnat i samordningen. ”Jag tvekar inte på att det är så. Jag är oroad över att KD vill införa lättnader medan SD vill skärpa. Vi står för en balans”, säger Lawen Redar (S).

Anders Gustafsson
Redaktör Altinget CivilsamhälleEfter att regeringen i november drog tillbaka den proposition som deras tidigare S-ledda motsvarighet lade fram, så hade många förväntat sig en ny nu i vår. Enligt förteckningen blir det inte så.
Men en annan förklaring är möjlig. Det var en tillbakadragen proposition, Sverige har bytt regering och propositionsförteckningen är inte huggen i sten, även om det är vanligt att man håller sig till den.
Jonas Andersson, medlem i SD:s partistyrelse och ledamot i kulturutskottet, säger med bestämdhet att frågan inte har fastnat i samordningen.
– Det pågår redan samtal om detta och det är av intresse för alla våra fyra partier att det sker skyndsamt. Det finns inplanerade möten i min kalender, säger han till Altinget.
Socialminister Jakob Forssmeds (KD) svar till Altinget är skriftligt.
– Beredning av denna angelägna fråga pågår. Som ett led i beredningsprocessen genomfördes i december ett sakråd med representanter från civilsamhället där tillfälle gavs att lämna synpunkter.
Så sent som under tisdagen hade Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar uppe frågan om demokrativillkoren i riksdagen i en interpellationsdebatt gällande hat och hot på bibliotek.
– Jag tycker att det är paradoxalt när SD står i talarstolen och säger att de vill förstärka demokratikraven och arbetet mot extremism. Sedan är det de själva som tillsammans med regeringen drar tillbaka den här propositionen, och vi vet inte när den nya kommer, säger hon till Altinget.
Jonas Andersson, hennes motdebattör, reagerar på detta: