Demokrativillkoren saknas i propplistan – men kan vara på gång

Demokrativillkoren saknas i regeringens propositionsförteckning för våren 2023. Frågan kan ha fastnat i samordningen. ”Jag tvekar inte på att det är så. Jag är oroad över att KD vill införa lättnader medan SD vill skärpa. Vi står för en balans”, säger Lawen Redar (S).

Lawen Redar (S) är säker på att frågan om demokrativillkoren har fastnat i samordningen. Jonas Andersson (SD) förnekar detta och säger att möten är inplanerade.
Lawen Redar (S) är säker på att frågan om demokrativillkoren har fastnat i samordningen. Jonas Andersson (SD) förnekar detta och säger att möten är inplanerade.Foto: Jessica Gow/TT
Anders Gustafsson

Efter att regeringen i november drog tillbaka den proposition som deras tidigare S-ledda motsvarighet lade fram, så hade många förväntat sig en ny nu i vår. Enligt förteckningen blir det inte så.

Men en annan förklaring är möjlig. Det var en tillbakadragen proposition, Sverige har bytt regering och propositionsförteckningen är inte huggen i sten, även om det är vanligt att man håller sig till den.

Jonas Andersson, medlem i SD:s partistyrelse och ledamot i kulturutskottet, säger med bestämdhet att frågan inte har fastnat i samordningen.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00