Datum för EU-val spikat: Då ska Sverige rösta

Söndagen den 9 juni 2024 är det dags att gå till valurnorna igen. Då går valet till Europaparlamentet av stapeln.

2019 genomfördes valet i Sverige den 26 maj.&nbsp;Då röstade&nbsp;<a href="https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/demokrati/allmanna-val/europaparlamentsval-valresultat/" target="_blank" rel="noopener">55 procent</a>&nbsp;av röstberättigade svenskar.
2019 genomfördes valet i Sverige den 26 maj. Då röstade 55 procent av röstberättigade svenskar.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Miranda Olsson

Medlemsländernas EU-ambassadörer satte i dag ner foten om datumet för nästa val till EU-parlamentet.

Mellan den 6 och 9 juni nästa år ska Europa gå och rösta. För Sveriges del innebär det att valdagen blir söndagen den 9 juni.

Det ska ha förekommit önskemål om andra datum bland de 27 medlemsländerna, men eftersom de inte kunnat enas om något annat landade det till slut på den ursprungliga perioden: 6–9 juni.

Till skillnad från Sverige går inte alla länder och röstar på söndagen. För exempelvis Nederländerna är torsdagarna i stället den klassiska valdagen.

7,8 miljoner svenskar

Enligt Valmyndighetens preliminära uppgifter är 7 805 377 personer röstberättigade i nästa års val. Förra gången låg valdeltagandet på 55 procent, en ökning med fyra procentenheter sedan valet 2014. Att betydligt färre röstar än i riksdagsvalet gör valet lättare att genomföra, med mindre risk för köer.

– Det är inte samma problem i ett EU-val. Det är ett val, färre partier, färre kandidater och lägre valdeltagande, sa Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist till Altinget tidigare i våras.

Vilka kandiderar?

När det kommer till förberedelserna inför valet har partierna kommit olika långt och nomineringsprocesserna skiljer sig åt. De första listorna med kandidater är inte att vänta förrän till hösten. ”Valrörelsen pågår för fullt”, konstaterar dock Sverigedemokraterna i ett mail till Altinget.

Flera sittande parlamentariker har redan meddelat att de vill fortsätta om de får chansen. Det gäller bland annat Liberalernas Karin Karlsbro och de två C-parlamentarikerna Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00