Om  
Trine Bramsen

Dansk ministerrockad – försvarsministern blir transportminister

Danmarks transportminister Benny Engelbrecht (S) har fått kliva av från regeringen efter att Enhedslisten, ett av regeringens stödpartier, uttalat att de inte längre har förtroende för honom. Ny transportminister är Trine Bramsen (S), tidigare försvarsminister.

Statsminister Mette Fredriksen flyttar på sin försvarsminister. Trine Bramsen (S) blir ny transportminister och försvarsminister Peter Hultqvist (S) får en ny nordisk kollega. Ny dansk försvarsminister är Morten Bødskov (S).
Statsminister Mette Fredriksen flyttar på sin försvarsminister. Trine Bramsen (S) blir ny transportminister och försvarsminister Peter Hultqvist (S) får en ny nordisk kollega. Ny dansk försvarsminister är Morten Bødskov (S).Foto: Janerik Henriksson/TT
Johanna Alskog

Benny Engelbrecht anklagas för att ha hemlighållit beräkningar över koldioxidutsläppen vid bygget av ny infrastruktur – något som alltså tvingade honom att kliva av från ministeruppdraget.

Statsminister Mette Fredriksen väljer att göra en större ministerrockad. Trine Bramsen får lämna in från sig försvarspolitiken och istället bli ny dansk transportminister.

Ny försvarsminister blir Morten Bødskov (S), som lämnar uppdraget som skatteminister. Ny skatteminister är folketingsledamoten och Socialdemokraternas gruppledare Jeppe Bruus (S).

Problematisk försvarsminister

Enligt Altinget.dk var det ingen överraskning att Mette Fredriksen flyttade Trine Bramsen från försvarsministeriet. Missnöjet med henne ska ha varit stort på flera håll, bland de politiska partierna, inom försvaret, men även bland de anställda på försvarsministeriet. Flytten var bara en fråga om tajming, skriver Altinget.dk:s försvarsredaktör Andreas Krog.

På en fråga om hur hon i sin nya roll ska förbättra relationen med partiernas gruppledare i folketinget och med företagen svarar Trine Bramsen:

– I politik råder det alltid delade meningar. Det är alltid några som är eniga och några som är oeniga med en, men det ändrar inte det politiska engagemang som ligger bakom det sätt som jag är politiker på. En önskat om att ändra på saker. En önskan om att förbättra vårt samhället. Det kommer jag också att ta med mig till transportministeriet, säger hon till Altinget.dk.

Nämnda personer

Trine Bramsen

Ledamot i Folketinget (S)
Kandidatexamen i samhällsvetenskap (Roskilde Universitetscenter, 2007)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00