Debatt

Bris: Regeringen behöver gå från ord till handling

Staten har inte gjort tillräckligt för att säkerställa att barnkonventionen får genomslag i praktiken enligt Riksrevisionens nya granskning. Bris kräver krafttag för att gå från pappersprodukt till att varje barn får faktisk tillgång till sina rättigheter.  Det skriver Anna Dorrian, påverkansansvarig och Magnus Jägerskog, generalsekreterare, vid Bris.

”Bris ser nu att det främst är tre åtgärder som krävs för att arbetet med barnkonventionens efterlevnad ska gå framåt”, skriver debattörerna.   
”Bris ser nu att det främst är tre åtgärder som krävs för att arbetet med barnkonventionens efterlevnad ska gå framåt”, skriver debattörerna.   Foto: Pressbild
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Under tisdagen i förra veckan presenterades Riksrevisionens granskning av hur staten efterlever barnkonventionen. Riksrevisionen konstaterar att statens insatser inte har varit tillräckligt effektiva, då man inte prioriterat vare sig vad som behöver lösas, vad arbetet ska bidra till eller vad olika aktörer ska göra. Strategin har inte heller följts upp sedan 2010.   

Offentligheten har brustit 

Bris, Barnens Rätt i Samhället, är inte förvånade över granskningens slutsatser. Genom våra kontakter med barn i den nationella stödlinjen för barn och på våra Brismottagningar får vi en unik inblick i barns livssituation och får ta del av barns egna beskrivningar av var samhället brister. Bris har länge påpekat att rättigheterna i barnkonventionen inte är verklighet för varje barn.

Förra året fick Sverige skarp kritik från FN:s Barnrättskommitté, som bland annat påtalade att det är stora regionala skillnader när det gäller barns tillgång till vård och likvärdig skola.

Vi möter dagligen barn som upplever att det offentliga har brustit.   

Riksrevisionens granskning är inte den enda som kommer till slutsatsen att Sverige behöver vidta åtgärder för att stärka barns rättigheter. Förra året fick Sverige skarp kritik från FN:s Barnrättskommitté, som bland annat påtalade att det är stora regionala skillnader när det gäller barns tillgång till vård och likvärdig skola. Bris har även sett i vår årliga kommunundersökning att det finns stora skillnader i kommunernas arbete med att tillämpa barnkonventionen.   

Tre åtgärder 

Riksdag och regering har uttryckt tydliga ambitioner för att det barnrättsbaserade synsättet ska få bättre genomslag, samtidigt visar Riksrevisionens granskning att ambitioner måste följas av strategier och tydlig styrning. Bris ser nu att det främst är tre åtgärder som krävs för att arbetet med barnkonventionens efterlevnad ska gå framåt.   

  1. En ny nationell barnrättsstrategi
      
    Riksrevisionen sätter fingret på hur olika rustade myndigheter är för att tillämpa lagen och att regeringens styrning inte är tillräckligt effektiv. Det krävs en ny nationell strategi för arbetet med barnets rättigheter för att synliggöra vad som ska göras och av vilken aktör. Strategier har betydelse. Bris kommunundersökning visar bland annat att när det gäller kommunernas arbete så har de kommuner som har en strategi för hur lagstiftningen ska tillämpas också kommit längre än andra i sitt arbete.
  2. Regeringen behöver tillsätta resurser till verksamheter som möter barn och ska tillämpa barnkonventionen i praktiken

    Det krävs resurser för att ge rätt förutsättningar till alla som tillämpar barnkonventionen i praktiken. Det handlar bland annat om tid för att fånga upp barn i skolan, möta dem i socialtjänsten och få vård utan långa vänteköer, för att nämna några exempel. 

  3. Regeringen måste säkerställa barnrättsperspektivet i det egna lagstiftningsarbetet

    Riksrevisionens rapport lyfter bland annat att regeringen bör inkludera tydligare instruktioner om, att och hur barnrättsperspektivet ska beaktas och redovisas i utredningar och lagförslag. Detta är något som Bris och andra barnrättsorganisationer länge lyft, samtidigt ser vi att regeringen här snarare går åt motsatt håll och påskyndar och förenklar lagstiftningsprocesser, något som bland annat Dagens Nyheter nyligen rapporterat om. Här behövs stora förändringar.   

Barnkonventionen är lag, inte en pappersprodukt. Det har gått över 30 år sedan barnkonventionen ratificerades och fyra år sedan den blev lag. Det är hög tid att lägga in det arbete som krävs för att ta nästa steg och låta ambitioner och arbetsinsats mötas.    

Nämnda personer

Magnus Jägerskog

Generalsekreterare Bris
Master nationalekonomi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00