Debatt

Boverket behöver ställa tuffare krav på energieffektivisering

Boverket bör införa högre lägsta krav för att människor ska få kvalificera sig för bidragen för att uppnå en långsiktig energibesparing. Det skriver Robert Berg, vd Comfortzone.

Många konsumenter har inte den djupgående kunskap som krävs för att bedöma skillnaderna mellan olika värmepumpar, skriver debattören.
Många konsumenter har inte den djupgående kunskap som krävs för att bedöma skillnaderna mellan olika värmepumpar, skriver debattören.Foto: Adam Ihse/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sverige har under de senaste åren gjort stora framsteg när det gäller att främja energieffektivitet och hållbarhet. Ett verktyg är Boverkets bidrag för installation av värmepumpar. Men det är inte tillräckligt för att hjälpa människor att energieffektivisera sina hem och minska sin elförbrukning över tid.

Konsumenter saknar kunskap

Att bidragen gynnar energieffektiva lösningar såsom värmepumpar är förstås positivt och att elslukande lösningar som direktverkande el och äldre typer av värmepumpar kan fasas ut. Med tanke på att livslängden för nya värmepumpar är minst 15 år borde bidragen också vara incitament för en långsiktig energieffektivisering i Sverige och prioritera de mest effektiva lösningarna på marknaden. Så ser dock inte Boverkets nuvarande regler ut för bidragen. Det enda kravet som ställs är att värmepumpen är ny och uppkopplingsbar.

Vi talar om potentiella besparingar på 50-60 procent i elförbrukning.

Här uppstår en risk. Många konsumenter har inte den djupgående kunskap som krävs för att bedöma skillnaderna mellan olika värmepumpar. Det lättaste är då att man byter till en ny likadan lösning som man redan har, vilket innebär att ingen eller endast en marginell besparing uppnås. Kanske lägger man bara till så kallad väderstyrning. Boverkets bidrag bör sikta högre än så om målet är att energieffektivisera över tid.

Uppåt 700 000 småhus i Sverige har i dag äldre och mindre effektiva frånluftsvärmepumpar installerade och utbytesmarknaden är därför stor. Att byta ut dessa mot nya högeffektiva värmepumpar skulle innebära betydande besparingar för både enskilda hushåll och miljön. Vi talar om potentiella besparingar på 50-60 procent i elförbrukning.

Höj kraven för bidrag

Boverket bör överväga att införa högre lägsta krav för att kvalificera sig för bidragen för att uppnå en långsiktig energibesparing. För värmepumpar betyder det att kraven bör omfatta en större kompressoreffekt och vara varvtalsstyrd, det vill säga att den kan arbeta energieffektivt under alla förhållanden till skillnad från en som inte är varvtalsstyrd. Krav som kännetecknar de högeffektiva värmepumpar som finns på marknaden i dag. Med den typen av minimikrav skulle Boverket kunna säkerställa att de bidrar till verklig energieffektivisering och att de verkligen minskar elförbrukningen över tid.

Målet måste vara att göra Sveriges bostäder mer energieffektiva och därmed minska klimatpåverkan. Boverkets bidragsprogram bör därför ställa högre krav på utbyteslösningarna. Med tydligare krav på värmepumparnas effektivitet säkrar vi att bidragen används på bästa sätt och att det över tid verkligen gör skillnad för både hushåll och miljö.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00