Borgen-skaparen vill se ny säsong i Bryssel

Den populära TV-serien Borgen har vuxit till att bli ett globalt fenomen. Nu öppnar manusförfattaren Adam Price för att låta Birgitte Nyborg resa till Bryssel i en ny säsong: ”I den stora boken om politiskt drama saknas EU-berättelsen”, säger han till Altinget.

Dramatikern
Adam Price tycker att det är vettigt att skicka Borgens huvudperson, Birgitte
Nyborg spelad av Sidse Babett Knudsen, på en resa till Bryssel.
Dramatikern Adam Price tycker att det är vettigt att skicka Borgens huvudperson, Birgitte Nyborg spelad av Sidse Babett Knudsen, på en resa till Bryssel.Foto: DR Press

BRYSSEL: ”Sällan har agendor där EU är en viktig aktör tagit större plats i det politiska landskapet än de gjort på senare år.”

Manusförfattaren och mannen bakom det politiska dramat Borgen, Adam Price, tvivlar inte på att det vore självklart att placera nästa säsong av den populära tv-serien utanför Danmarks gränser. Mer specifikt i och omkring EU-institutionerna i Bryssel och Strasbourg.

– Berättelserna står i kö, säger Price, som i skrivande stund har stått bakom fyra säsonger av det politiska dramat, som har tagit sig långt utanför Danmarks gränser.

Just nu är det osäkert om det blir en femte. Danmarks Radio har ännu inte bestämt om de kommer att beställa den.

Price själv är dock öppen för det, och i så fall vore det mycket vettigt att skicka huvudskådespelerskan Birgitte Nyborg, spelad av Sidse Babett Knudsen, ut ur landet tror han.

I den stora boken om politiskt drama i Danmark och i Europa saknas EU-berättelsen

Adam Price
Manusförfattare
I det sista avsnittet av serien hittills, som sändes på Netflix förra året, lämnade han medvetet öppet om den fiktiva före detta premiärministern och utrikesministern var på väg till en kommissionärspost i Bryssel, förklarar Adam Price.

– Jag tyckte att det var ganska självklart. Det finns trots allt många fantastiska karriärer som har tagit sig an ett nytt kapitel i Bryssel.

Samtidigt är det vettigt att få Birgitte Nyborg ut ur den inrikespolitiska ankdammen och ut på den stora politiska scenen, eftersom Borgen i sig har blivit ett mer globalt fenomen, menar han.

– Det gjorde det redan när det bara var en nationell serie för Danmarks Radio, eftersom vi lyckades sälja den till 90 länder då. Nu ligger den via Netflix axlar i 190 länder. Så det har sedan länge varit en serie som det finns en ganska stor internationell relation till, säger han.

Adam
Price, Sidse Babett Knudsen, Soren Kragh-Jacobsen och Jeppe Gjeruig-Gram har belönats otaliga gånger för Borgen. Här 2012 där serien tog emot det internationella priset på British Academy Television Awards i London.
Adam Price, Sidse Babett Knudsen, Soren Kragh-Jacobsen och Jeppe Gjeruig-Gram har belönats otaliga gånger för Borgen. Här 2012 där serien tog emot det internationella priset på British Academy Television Awards i London. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Har precis besökt USA:s senat

Price har själv just kommit hem från USA. Där upplevde han ett stort intresse för den senaste säsongen, som kretsade kring stora politiska agendor som energipolitik, Arktis och relationerna mellan Grönland, Ryssland och Kina, som känns högaktuella just nu.

– Det är en enormt glädjande och spännande upplevelse för mig att se hur många fans av serien som också befinner sig i det politiska systemet i alla möjliga länder. Senast jag var i Washington blev jag inbjuden till senaten för att träffa flera senatorer som är mycket förtjusta i Borgen, säger Price och fortsätter:

– Naturligtvis var det en unik upplevelse, trots det faktum att Borgen förmodligen inte kommer att flytta till Washington.

Det har kommit många förfrågningar - även från personer som säger att de har många historier från den lite mörkare sidan av EU. Det är också något som borde leta sig in i en eventuell ny säsong.

Adam Price
Manusförfattare
Sedan kom Europaparlamentets talman Roberta Metsola till Danmark i april. Hon har slukat serien själv och är mycket intresserad av en uppföljare i Bryssel.

– Hon insisterade på att lägga en halvtimme på sitt annars fullspäckade schema för att träffa Borgens författare och gå en promenad med mig på Ridebanen och se några av de många platserna från serien och höra om det var möjligt att Birgitte Nyborg vände näsan mot Bryssel någon gång.

– Det var kul! Och jag kunde inte säga något annat än att berättelserna står på kö, säger Adam Price.

Den 44-åriga maltesiska parlamentets talman är så mycket ett fan, att hon nästan kan memorera repliker och scener, avslöjar han.

– Det är kul att hon verkligen har hunnit se så mycket av Borgen. Det var säkert under pandemin, skrattar Adam Price.

– Men så sa hon också att det finns väldigt många historier att kasta sig in i. Och även om hon förespråkar EU:s sak vet hon att alla berättelser om EU inte är solskenshistorier eller små, rosa demokratiska pärlor, utan allt möjligt annat. Detta är också vad hon bjuder in till. Att man ska prata om det på gott och ont, precis som vi också har försökt berätta om dansk politik på gott och ont.

”Den mörka sidan”

Erbjudandena om att höra mer om EU:s skuggsidor saknas verkligen inte.

När allt kommer omkring finns det fortfarande många som anser att Bryssel är en något avlägsen beslutsfattande institution som de inte riktigt känner till.

Adam Price
Manusförfattare
– Det har varit många förfrågningar - även från människor som säger att de har många historier från den lite ”mörkare sidan av EU”, och det var också något som borde hitta sin väg in i en eventuell ny säsong.

– För det handlar inte bara om att presentera EU som ett framgångsrikt politiskt projekt. Det är inte alls så, det är fullt av fel och brister och demokratiska utmaningar, och något som kanske är lite mindre demokratiskt än vi skulle vilja. Så det finns mycket att ta av. Men jag tycker att det är mycket intressant. Och en stor utmaning även på författarsidan.

För honom är det en poäng i sig att det är en svår uppgift.

– Jag tycker att Borgen har blivit en plattform där vi måste hantera det som är svårt och det som är aktuellt, eftersom vi har en populär plattform där vi kan berätta något som är komplext, säger Adam Price.

– Det finns fortfarande många som upplever Bryssel som en något avlägsen beslutsfattande institution som de inte riktigt känner till. Därför anser jag också att det finns ett verkligt allmännyttigt syfte i att bara avslöja den politiska verkligheten, som naturligtvis påverkar 450 miljoner människor i Europa.

Han pekar på ämnen om allt från COVID-pandemin, till kriget i Ukraina och migrationstrycket över Medelhavet, som han kallar "en pågående tragedi".

– Det här är frågor som det nästan inte är någon mening med att ha en nationell reaktion på, eftersom det är tillsammans i EU som vi hittar den politiska verklighet där vi kan hantera detta. Så det finns mycket att ta av.

Inget överenskommet ännu

Men han är tydlig med att frågan om det blir verklighet inte ligger i hans händer. 

– Jag är helt enkelt inte DR-anställd – annat än som programledare på ”Spise med Price”. Så jag kan inte svara för dramaavdelningen. De måste göra det själva. Men jag kan verkligen säga att det finns intresse runt om i världen och även från andra TV-stationer som vi ibland hör från, säger Price och fortsätter:

– Nästan varje vecka eller flera gånger i veckan får jag förfrågningar från människor som skriver: "Åh, vad vi ser fram emot en ny säsong av Borgen i EU". Och jag skriver bara ner det på en lång lista av intresse både hemifrån och från utlandet. Så intresset finns verkligen. Det återstår att se om detta blir verklighet.

På DR meddelar dramaavdelningschefen Henriette Marienlund att inget just nu pekar åt det hållet.

– Vi planerar för närvarande inte en ny säsong av Borgen, eftersom vi arbetar med ett antal andra serier för de kommande åren. Om det blir aktuellt framöver och i vilken form är det för tidigt att säga något om nu, säger hon.

För Adam Price är det dock spännande eftersom det också skulle vara otrampad mark.

– I den stora boken om politisk dramatik i Danmark och i Europa saknas EU-berättelsen, säger han.

– Jag tycker alltid att det är spännande att skriva om något som det inte har skrivits om tidigare. Kanske finns det en anledning till detta. Men det skulle vara en enorm utmaning att ta sig an, säger han.

Och han skulle också vilja höra alla rövarberättelser från EU och dess omgivningar som han har blivit utlovad av människor hemma och utomlands.

– Jag skulle älska att säga ja tack till de många erbjudandena om att få historier berättade som nästan inte håller för dagens ljus. Jag kan ringa dem, oavsett vad. Bara för att jag är så nyfiken.

Artikeln är översatt från Altinget.dk


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00