Amnestys ordförande stödjer MP – får intern kritik

Amnestys ordförande Parul Sharma har deltagit i Miljöpartiets valarbete och säger att det är ”livsviktigt att rösta på Miljöpartiet”. Sharmas öppna partipolitiska ställningstagande är problematiskt, enligt generalsekreteraren Anna Johansson som utlovar att de interna riktlinjerna ska ses över.

Parul Sharma har även varit ordförande för regeringens Agenda 2030-delegation. Hon lämnade uppdraget eftersom hon motsatte sig att delegationen utvidgades med ledamöter från näringslivet.
Parul Sharma har även varit ordförande för regeringens Agenda 2030-delegation. Hon lämnade uppdraget eftersom hon motsatte sig att delegationen utvidgades med ledamöter från näringslivet.Foto: Malin Hoelstad/Svd/TT
Johanna Alskog

Enligt Parul Sharma är det inte bara nödvändigt, utan till och med livsviktigt att rösta på Miljöpartiet i valet på söndag. Det säger hon i ett klipp på Instagram tillsammans med partiets språkrör Per Bolund. Detta efter att de båda deltagit i ett så kallat homeparty i Vällingby, en del av MP:s valarbete.

– Vi står vid ett vägskäl, klimatet behöver oss och ett viktigt verktyg för att kunna rädda klimatet är just Miljöpartiets roll i riksdagen och regeringen. Så rösta ni också på Miljöpartiet, säger Parul Sharma.

Generalsekreteraren: ”Olyckligt”

Men hennes öppna ställningstagande och uttalande för Miljöpartiet är problematiskt, enligt den organisation där Parul Sharma är styrelseordförande: Amnesty Sverige.

”Amnesty är en opartisk och partipolitiskt oberoende organisation. Denna princip är viktig för oss som organisation och för vårt förtroende. Amnesty stödjer specifika förslag för att värna och skydda mänskliga rättigheter, och inte politiska partier eller politiska företrädare.” skriver generalsekreteraren Anna Johansson i ett skriftligt uttalande till Altinget.

Såväl generalsekreteraren som pressavdelningen påpekar att Parul Sharma inte är talesperson för Amnesty.

”Det är olyckligt om hennes privata ställningstaganden uppfattas som att Amnesty tar ställning för ett visst politiskt parti, vilket inte är fallet. Vi kommer att se över våra interna riktlinjer för att säkerställa att de personer som innehar en roll där de uppfattas som en representant för vår organisation inte uttrycker partipolitiska sympatier.”

Altinget har sökt Parul Sharma, men hon har avböjt en intervju.

Förra generalsekreteraren fick gå

Parul Sharma har varit styrelseordförande för Amnesty sedan hösten 2020. Tre månader efter hon tillträdde fick dåvarande generalsekreteraren Anna Lindenfors sparken av styrelsen. Detta då styrelsen och Anna Lindenfors såg ”olika på framtiden och de utmaningar organisationen står inför”, skrev Sharma i ett uttalande.

Tidigare MP-kritiker

Sharma var under en kort period, sju månader år 2019, chef för Greenpeace Sverige. Under den tiden hann hon med att kritisera Miljöpartiet för att sitta för mycket i knät på näringslivet.

– De har suttit för mycket i knät på näringslivet, blandat ihop begrepp inom hållbar utveckling och inte vågat ta steg mot en verklig politisk omställning, sade hon i en intervju med Svenska Dagbladet sommaren 2019.

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Per Bolund (@perbolund)

Nämnda personer

Parul Sharma

Vd The Academy for Human Rights in Business, ordförande Amnesty international Sverige
Jur. kand (Stockholms), master of law (London)

Anna Johansson

Generalsekreterare Amnesty International Sverige
Fil. mag i internationell ekonomisk historia (Stockholms uni., 2003)

Per Bolund

Tidigare språkrör Miljöpartiet, miljö- och klimatminister, vice statsminister, riksdagsledamot
Fil. mag i biologi (Stockholms uni. och Stirling uni. i Skottland 1996), doktorandutbildning i systemekologi (Stockholms uni., 2000-2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00