Altinget.dk:s chefredaktör: ”Första gången en minister blir satt i fängelse”

Danmarks tidigare migrationsminister Inger Støjberg döms till 60 dagars fängelse av Riksrätten. Domen kan få konsekvenser för relationen mellan ministrar och tjänstemän framöver, tror Altinget.dk:s chefredaktör Jakob Nielsen.

Det var en förvånad Inger Stöjberg som mötte pressen efter att domen mot henne lästs upp i Riksrätten.
Det var en förvånad Inger Stöjberg som mötte pressen efter att domen mot henne lästs upp i Riksrätten.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Johan ManellJosefin Lingström

Domen mot Danmarks tidigare migrationsminister Inger Støjberg har fallit. Hon döms till 60 dagars fängelse. 25 av 26 domare i rätten förklarade Stöjberg skyldig. Rättegången startade i början av september.

– Jag är mycket förvånad över den här domen. Det är det enda scenariot jag inte hade förberett mig för eftersom jag trodde att det var helt orealistiskt, säger Støjberg efter att domen lästs upp i Riksrätten, enligt Altinget.dk.

Vilselett Folketinget

Hon anklagades för att under flyktingkrisen 2016 ha beordrat danska myndigheter att sära på alla asylsökande par där ena parten var omyndig, utan att tillåta individuella prövningar. Något som strider mot lagen och mot Europakonventionens artikel 8 om rätten till familjeliv.

En utredande kommission kunde dock inte få fram bevis för att Støjberg gett direkta instruktioner om att bryta mot lagen. Däremot kunde kommissionen bevisa att hon varnats för att åtgärden stred mot lagen och att det danska parlamentet, Folketinget, vilseletts i frågan.

Historiskt

I och med domen skrivs ett stycke dansk historia.

– Det är första gången någonsin som en minister blir skickad till fängelse. Det har bara skett två gånger tidigare att ministrar dömts i riksrätten. Den första var 1910, han fick böter. Den andra var 1995 och han fick fyra månaders fängelse men som omvandlades till villkorligt på grund av hans ålder och att han var sjuk. Så man kan säga att det är ett historiskt. Det är första gången en minister blir satt i fängelse för sina ämbetsgärningar, säger Jakob Nielsen, chefredaktör för Altinget.dk, till Altinget.

Jakob Nielsen, chefredaktör Altinget.dk.
Jakob Nielsen, chefredaktör Altinget.dk. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Troligen kommer Støjberg att få sitta av tiden hemma med fotboja.

– Men det är ändå frihetsberövande i 60 dagar. Så det är inte ingenting. Det är en hård dom, säger Nielsen.

Stöd från Dansk Folkeparti

Støjberg har redan tappat förtroendet hos sitt tidigare parti, Venstre. Hon avgick i slutet av förra året som vice partiledare, på inrådan av partiledaren Jakob Elleman-Jensen. När det i februari stod klart att Folketinget röstade ja till ett riksrättsförfarande mot henne, lämnade hon även partiet.

Stödet har i stället kommit från Dansk Folkeparti.

– Dansk Folkepartis rättspolitiska talesperson Peter Skaarup har varit ute och sagt att det är en felaktig dom och att hon inte har gjort något fel. Det är rätt uppseendeväckande. Det partiet hoppas fortfarande, tror jag, att Inger Støjberg ska gå med i Dansk Folkeparti och möjligtvis bli ny partiledare. Men de planerna är nog lagda på is nu när hon först ska in i fängelse, säger Jakob Nielsen.

De planerna är nog lagda på is nu när hon först ska in i fängelse.

Jakob Nielsen
Chefredaktör Altinget.dk

Støjberg själv har dock inte sagt om hon kan tänka sig att gå med i Dansk Folkeparti. Hon har i stället skapat en hemsida (inger.dk) vilket vissa bedömare menar tyder på att hon kan ha planer på att starta ett nytt parti.

– Ingen vet vad hennes egna planer är. Det har varit ett ″one big mystery″ omkring det, säger Nielsen.

Konsekvenser

För Støjberg väntar nu nästa prövning. Folketinget ska besluta om hon kan sitta kvar som ledamot. I den danska grundlagen står det nämligen att en ledamot kan tvingas lämna om han eller hon inte anses ″värdig”. Avgörande i den frågan väntas senast i januari.

– Min förväntning är att hon slängs ut ur Folketinget på grund av den här domen. Men hon kan mycket väl väljas in igen i nästa val, säger Nielsen. 

Men Jakob Nielsen tror också att domen kommer att få konsekvenser på ett mer generellt plan.

– Jag tror att det får stora konsekvenser för relationen mellan ministrar och deras tjänstemän. I Danmark har det i mer än 10 år varit en stark tendens att gå till gränsen av konventionerna i många delar av invandringspolitiken. Men om du går till gränsen så riskerar du också att gå över gränsen och göra något olagligt och det är ju precis det som har hänt Inger Støjberg. Så min förväntan är att de danska tjänstemännen kommer att vara mycket mer uppmärksamma i framtiden när deras ministrar vill göra något som riskerar att vara olagligt.

Populism

Även Inger Støjbergs agerande i själva rättsprocessen och runtomkring den samma har fått uppmärksamhet. Bland annat har hon hållit ett långt försvarstal på sin Facebooksida och menar att det är danska värderingarna och inte hon själv som har förlorat i rätten.

– Hon har intagit en populistisk hållning till domen. På Inger Støjberg låter det som att det är hennes politik som har blivit dömd och inte hennes olagligheter. Hon låter som att det var en dom huruvida hon hade lov att hjälpa de unga flickorna som var gifta med äldre män eller inte. Men domen handlar ju om att hon beordrade en olovlig metod för att hjälpa dem. Hon vet ju mycket väl vad hon är dömd för och ändå går går hon medvetet ut och säger någonting helt annat. Det kan man gott kalla för populism tycker jag, säger Jakob Nielsen.

Nämnda personer

Jakob Nielsen

Chefredaktör Altinget Danmark
fil. kand journalistik (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole 1998), politisk ekonomi (Copenhagen Business School 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00