Allt för många cancerpatienter känner inte till sina rättigheter
Sveriges regioner behöver vara mer proaktiva med att ge patienter information om möjligheten till en oberoende second opinion. Det är orimligt att den som drabbas av en allvarlig sjukdom inte ges all information som är lagstadgad enligt patientlagen, skriver företrädare för vårdföretaget Alivia.
Företrädare för vårdföretaget Alivia
Se undertecknarna i rutan nedanRoger Henriksson
Senior professor, överläkare i onkologi, tidigare chef Regionalt Cancercentrum Stockholm Gotland och rådgivare cancersjukdomar Alivia
Kent Andersson
Grundare vårdföretaget Alivia
Vidar Arnulf
Medicinskt ansvarig och styrelseordförande Alivia
Förra året drabbades 70 000 människor i Sverige av cancer. Enligt patientlagen ska alla som drabbas av en livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom erbjudas en oberoende second opinion från behandlande läkare. Att få en ”second opinion” innebär att patientens cancersjukdom bedöms av en specialist på en annan specialistvårdsmottagning inom eller utanför regionen. Syftet är att patienten ska känna sig trygg med att ha fått rätt diagnos och att den föreslagna behandlingen är den mest lämpliga utifrån vetenskap, beprövad erfarenhet och patientens individuella förutsättningar.
Högutbildade ställer högre krav på vården
Internationella studier visar att fyra av tio diagnoser eller behandlingar ändras efter en second opinion. Trots detta är det få människor som känner till att möjligheten till en second opinion ens finns. Enligt en nyligen genomförd Novusundersökning är det bara en av fyra svenskar som har god kännedom om möjligheten till en second opinion vid allvarlig sjukdom. Samtidigt uppger sex av tio att de skulle vilja ha möjligheten att göra en second opinion i händelse av cancer. Det här visar på ett stort glapp mellan människors önskan och vad de faktiskt erbjuds när det gäller att optimera sin egen vård, både ifråga om väntetider och behandlingsalternativ.
Undersökningen visar också att män, egenföretagare och personer med högskoleutbildning är överrepresenterade i den grupp som är mest positiva till en second opinion. Som så ofta är det människor med högre utbildningsnivå som också är vana att ställa krav som gör det. Men det borde vara en rättighet för alla som drabbas av cancer att få möjligheten presenterad för sig av behandlande läkare.
Vi kan konstatera att det främst är de svaga grupperna som drabbas av att inte få tillräckligt med information från vården.
Varför skulle en behandlande läkare undanhålla den här typen av information för sin patient? Det borde ligga i läkarens intresse att ge patienten bästa möjliga förutsättningar inför sin kommande behandling och en second opinion kan även vara ett stöd för läkaren och vårdpersonal i en svår situation.
Svaga grupper drabbas
Vi kan konstatera att det främst är de svaga grupperna som drabbas av att inte få tillräckligt med information från vården. Vi vet att en second opinion förbättrar möjligheterna vid en cancerdiagnos och då är det naturligtvis olyckligt att så många patienter är oinformerade om den möjligheten. Vi vet att många cancerpatienter inte får vård i tid och även här är det sannolikt att de som är svagast och har lägst utbildning drabbas i första hand.
Vi vill uppmana Sveriges regioner att i högre grad vara proaktiva med att ge människor information om möjligheten till en oberoende second opinion. Det är orimligt att människor som drabbas av en allvarlig sjukdom inte ges all information som är lagstadgad enligt patientlagen.
Ta patienter på allvar
Undersökningen visar också att det främst är yngre och välutbildade som känner till sina rättigheter och ställer högre krav på sjukvården. När denna grupp blir äldre och i allt högre grad drabbas kommer de att ställa helt andra krav på sjukvården än vad äldre gör i dag. Det är dags att börja ta patienternas rättigheter på allvar och förekomma de krav som ändå kommer att komma från allt fler pålästa och välinformerade patienter.