Danskpolsk gasledning kryssar mellan minor och vrak

INTERNATIONELLT. Tumlare, kemiska stridsmedel, okända vrak och saltvattenströmmar. Det finns mycket som Danmark och Polen bör ta hänsyn till om de drar en gasledning genom svenska vatten, enligt de svenska myndigheterna.

Ljudkänsliga tumlare och okända vrak. Det finns mycket att ta hänsyn till under vattenytan för den planerade danskpolska gasledningen, en ledning som kan komma att gå genom svensk ekonomisk zon.
Ljudkänsliga tumlare och okända vrak. Det finns mycket att ta hänsyn till under vattenytan för den planerade danskpolska gasledningen, en ledning som kan komma att gå genom svensk ekonomisk zon.Foto: Pixabay
Johanna Alskog

Det bästa vore om Energinet i Danmark och Gaz-System S. A. i Polen lät bli att bygga Baltic Pipe, den planerade gasledningen för naturgas från norska Nordsjön till Danmark och Polen. Det konstaterar Havsmiljöinstitutet i sitt yttrande till Naturvårdsverket om det danskpolska energiprojektet, där en av de viktigaste delarna är en gasledning i Östersjön.

En utbyggnad av infrastrukturen för naturgas i Östersjön försvårar arbetet med att nå Parisavtalets mål, enligt Havsmiljöinstitutet, eftersom det riskerar att binda upp energisystemet till fossila energikällor för lång tid framöver.

Men ska ledningen nu ändå dras, och eventuellt passera svensk ekonomisk zon, då finns det mycket för aktörerna att tänka på inför det kommande arbetet med en miljökonsekvensbeskrivning. Det framgår av remissvaren från tolv olika myndigheter till Naturvårdsverket, som är spindeln i nätet för Esbokonventionen, konventionen om miljökonsekvensbeskrivningar i ett gränsöverskridande sammanhang.

Om påverkan på fisket

Jordbruksverket och Länsstyrelsen i Skåne – som skrivit det mest omfattande remissvaret – lyfter problematiken kring hur en gasledning skulle påverka fisket i området. Inte minst i kombination med Nordstream.

Läs hela artikeln på Altinget Miljö

 

Dokumentation

Baltic Pipe Project

  • Är ett infrastrukturprojekt med målet att skapa en ny förbindelse för gasleveranser på den europeiska marknaden.
  • Ledningen ska transportera gas från Norge till Danmark och Polen samt till slutanvändare i grannländerna. Samtidigt kommer ledningen kunna leverera gas från Polen till de danska och svenska marknaderna.
  • Projektet utvecklas i samarbete mellan det danska stamnätsföretaget för el och gas Energinet, och det polska transmissionsnätsföretaget för gas GAZ-SYSTEM S.A.
  • Det slutliga investeringsbeslutet kommer att tas av GAZ-SYSTEM och Energinet under 2018. Enligt tidsplanen ska gasledningen tas i drift i oktober 2022.
  • En av de viktigaste delarna av projektet är en högtrycksgasledning mellan Danmark och Polen i Östersjön.
  • Det finns två möjliga sträckningar. Båda sträckorna går genom de danska och polska havsområdena och dessutom genom den tyska eller svenska, ekonomiska zonen. Båda varianterna kommer att övervägas utifrån miljömässiga-, tekniska- och socioekonomiska aspekter.

Källa: Baltic Pipe Project



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00