Om  
Romina Pourmokhtari
Ulf Kristersson
Ebba Busch

Lista: De får komma på regeringens klimatmöte

På fredag det dags för regeringens omtalade nationella klimatmöte med näringsliv, civilsamhälle, intresseorganisationer och forskare. Bland de inbjudna finns Peter Wallenberg jr, Johan Rockström och Sara Skyttedal (KD). Altinget har hela inbjudningslistan.

Statsministern bjuder tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) in till ett nationellt klimatmöte. (Altinget har dolt adressen i inbjudan)
Statsministern bjuder tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) in till ett nationellt klimatmöte. (Altinget har dolt adressen i inbjudan)Foto: Marko Säävälä/TT, Inbjudan från Regeringskansliet och Fossilfritt Sverige
Johanna Alskog

I december meddelade statsminister Ulf Kristersson (M), klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på DN Debatt att regeringen ska arrangera ett nationellt klimatmöte med näringsliv, forskare, intresseorganisationer och civilsamhälle. Mötet beskrivs i debattartikeln som en del i arbetet med den klimathandlingsplan som regeringen ska lägga fram för riksdagen under hösten.

Närmare besked om klimatmötet dröjde, vilket Altinget tidigare rapporterat om, och först i början av maj meddelade regeringen att mötet äger rum den 16 juni. Här är programmet för dagen, moderator är Formas generaldirektör Johan Kuylenstierna.

ÖB bjuden men inte jordbruks-gd

Med på listan över de inbjudna finns ett antal myndighetschefer, bland annat landshövding Anna Kinberg Batra, Naturvårdsverkets Björn Risinger och ÖB Micael Bydén. Däremot är vare sig Jordbruksverkets Christina Nordin eller Skogsstyrelsens Herman Sundqvist med på listan.

Inga partiledare får komma, däremot ett antal riksdagsledamöter och EU-parlamentariker. Samtliga partier har fått två eller flera inbjudningarna, utom SD som valt att endast ta en plats vid mötet, enligt uppgift.

Bland miljöorganisationerna finns de två stora Naturskyddsföreningen och WWF med på listan, däremot vare sig Greenepace eller Fridays For Future.

Nämnda personer

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00