Arbetsgivarnas förhandlingskrav: Håll nere lönerna

KOLLEKTIVAVTAL. Som en del av förhandlingarna om kollektivavtalen har Opartiska ordföranden (Opo) nu lagt fram ett förslag på en avtalslängd på 29 månader. Industriarbetsgivarna säger ja med förbehåll, men facken kräver högre lönenivåer och delpension. 

Arbetsgivarsidan vill ta mer hänsyn till lågkonjunkturen. 

– Så länge vi håller ner lönenivåerna ordentligt ser vi inget problem med ett 29 månaders avtal. Men blir det för höga nivåer vet vi inte om vi kan bära dem, säger Magnus Lindström, chefsförhandlare på Arbetsgivarorganisationen för industri- och tjänsteföretag (Sinf), till Altinget.

Tudelat näringsliv

Från arbetsgivarhåll betonas företagens olika situation.

– Avtalet måste kunna tillämpas, trots att vi just nu har en tudelning i näringslivet. Dels de som gått opåverkade av coronapandemin och dels de som har ganska liten betalningsförmåga, säger Tomas Undin, Teknikföretagen, till Altinget.

– Avtalet som vi ingår måste kunna tillämpas för båda.

Läs hela artikeln på Altinget Arbetsmarknad. Teckna gratis provabonnemang här

,

Forrige artikel Hon är Sveriges framgångsrikaste centerpartist Hon är Sveriges framgångsrikaste centerpartist Næste artikel Hultqvist hoppfull om rekryteringen till nya totalförsvaret Hultqvist hoppfull om rekryteringen till nya totalförsvaret