Nya Rakel på gång – ska inte vara helägt av staten

GENERATIONSSKIFTE. Kommunikationssystemet Rakel som används av bland annat blåljuspersonal ska få en efterföljare. Men nu vill regeringen att privata företag ska involveras och därmed kommer inte staten längre äga hela infrastrukturen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Josefin Lingström

I dag äger staten hela infrastrukturen till Rakel, allt från basmaster till kärnnät, förklarar Mats Persson som är tillförordnad chef för Rakelverksamheten vid MSB.

– Det fungerar väldigt väl. Vi har väldigt hög tillgänglighet, nära hundra procent. Dagens Rakel-system är byggd med hög robusthet och ska fungera överallt, säger han till Altinget.

Fler ägare

Regeringens direktiv är att staten inte längre ska vara enda ägaren av infrastrukturen i det nya Rakel-systemet som MSB ska ta fram. Istället ska det vara en hybridlösning mellan staten och en eller flera kommersiella mobilnätsoperatörer.

– I uppdraget ska MSB anskaffa och bygga ett kärnnät. Där har man kontroll över kärndata och annan data som man inte vill ska hamna i fel händer. Fördelar med att samarbeta med kommersiella aktörer är att vi får tillgång till deras radionät. Annars behöver staten bygga ett eget nät, förklarar Mats Persson.

Fakta
Rakel står för RAdioKommunikation för Effektiv Ledning.

I dag är fler än 600 organisationer i Sverige anslutna till systemet.
Rakel används bland annat av polis, räddningstjänst, sjukvård och försvarsmakt men också av ett stort antal andra myndigheter, energibolag, kollektivtrafikmyndigheter och verksamheter som exempelvis hanterar farliga ämnen.
Alla landets länsstyrelser, kommuner och regioner är anslutna till Rakel.

Källa: MSB

Läs mer om hur nya Rakel ska fungera och när det ska vara klart i hela artikeln på Altinget Säkerhet. Teckna gratis provabonnemang här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00