Politisk påverkan: SE och EU


 

Lobbyism och politisk påverkan har hos vissa en negativ klang. Samtidigt är det något självklart och en del i den svenska samhällsapparaten, och där påverkansarbetet är mer formaliserat än i många andra länder. Intresseorganisationer är självklara samtalspartners för regering och riksdag. Organisationerna är en del av remissförfarandet och är ofta experter i utredningar, nämnder och kommittéer. Men den del av påverkansarbete som sker bakom slutna dörrar, där företag eller andra intressen anlitar välavlönade konsulter för att påverka ses av många som en ljusskygg verksamhet.  

- Vill du kunna påverka de politiska beslut som fattas?

- Vill du som företag, branschorganisation, kommun eller förening - kunna göra din röst hörd?

Altinget bjuder in till ett spännande nätverk där politisk påverkan diskuteras. Fokus är både nationellt och inom EU. Lyckade exempel tas fram och ex-politiker berättar om sina nya roller som rådgivare. Tanken är att leverera konkreta verktyg som deltagarna kan använda i sina arbeten och vardag, och inte bara stora resonemang.

Här går vi djupare än i den dagliga politiska debatten. Vi har tid med nyanserna, och diskuterar politisk påverkan från olika vinklar. Föredrag med särskilt inbjudna gäster varvas med nätverksfrämjande aktiviteter med utgångspunkt i deltagargruppens kunskaper och erfarenheter. Vad kan vi lära av varandra? 

Nätverket träffas vid fem tillfällen, fem förmiddagar. Varje tillfälle ordnas kl. 09.30-12.30 och består av samtal med särskilt inbjudna gäster och föreläsningar i dialogform. Fikapauser och diskussioner ger möjlighet att nätverka. Träffarna hålls vanligtvis i konferenslokaler i F7 på Fleminggatan 7 i centrala Stockholm. Deltagarna har även möjlighet att delta digitalt om man inte kan ta sig till Stockholm av någon anledning

Samtalsledare är Caroline Szyber. Caroline har under elva och ett halvt år haft olika roller inom politiken, de sista åtta åren som riksdagsledamot. Numera egenföretagare och verksam som rådgivare inom bostads- och byggfrågor samt juridik och trygghetsfrågor. 

 

Caroline Szyber

Programmet uppdateras regelbundet nedan. Ett urval av nätverkets tidigare träffar finns att se HÄR och HÄR.

 

De senaste träffarna hösten 2020 och framåt finns samlade nedan: 

 

TIDIGARE TRÄFFAR 

 

 Kommande träffar: 

 

 

 

RFSL:s kampanj för att stoppa tvångssteriliseringen av transpersoner

Ulrika Westerlund, projektledare på MUCF, styrelseledamot på Amnesty och Regnbågsfonden och tidigare förbundsordförande för RFSL

Sverige har sedan 1930-talet en mörk historia av att tvångssterilisera personer, vilket förutom bidragsberoende flerbarnsmammor och kvinnor från minoriteter, även inkluderade transpersoner, som tvångssteriliserades mellan 1972 och 2013 när de genomgick könsbyte. För att ändra på detta bedrev RFSL en lång kampanj, både för att avskaffa kravet på sterilisering, och för att de personer som tvångssteriliserats skulle få ersättning.

Ulrika Westerlund, tidigare förbundsordförande för RFSL, berättar om kampanjen och hur man på bästa sätt kan informera och påverka riksdagsledamöter om känsliga frågor rörande identitet, värdegrund och mänskliga rättigheter.

 F7, Fleminggatan 7, onsdagen den 15 december 2021, kl. 09.30-12.30

 

 

 

Årets Opinionsbildare 2020: Så navigerar du det politiska landskapet för att nå önskat resultat

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal

Varje år delar Dagens Opinion ut ett pris för årets opinionsbildare. Priset för år 2020 tilldelades Tobias Baudin, ordförande för Kommunal. Han vann priset för att han ”svängde skickligt till vänster och till höger och kom i mål med rekordresultat för förbundets medlemmar i form av förbättrade lönevillkor och avtal”. Hur gick Tobias till väga för att åstadkomma detta lyckade resultat? Och hur kan man på bästa sätt navigera både till höger och till vänster för att komma i hamn med sin politiska påverkan?  

Stockholm, onsdagen den 26 januari 2022, kl. 09.30-12.30 

 

 

 

Ann-Therese Enarsson 

Ann-Therese Enarsson, vd för tankesmedjan Futurion 

Vi har inte alltid haft rökförbud på restauranger i Sverige. Detta bidrog Ann-Therese Enarsson till att driva igenom, då hon var generalsekreterare på A Non-Smoking Generation. För detta belönades hon med utmärkelsen Årets Lobbyist 2004. Hur gick detta arbete till? Hur påverkar man framgångsrikt både den allmänna opinionen och beslutsfattarna? Hur resulterar långvarigt personligt engagemang i en förändrad lagstiftning? 

Ann-Therese är utbildad jurist och har lång erfarenhet av omvärldsanalys och opinionsbildning. Hon har tidigare även varit chef för forskning och samhällskontakter på Systembolaget och vd för IQ. Idag är hon vd för tankesmedjan Futurion, en tankesmedja  i regi av TCO för framtidens arbetsliv. 

Stockholm, torsdagen den 17 mars 2022, kl. 09.30-12.30 

 

 

 

Perspektiv från skönhetsindustrin: Kicks om hur de ser på social hållbarhet

Josefin Hård, hållbarhetschef på Kicks 

Konsumenter har många skönhetsideal att leva upp till. Inom modebranschen har det länge varit idealt att vara nästan sjukligt smal. I skönhetsbranschen syns sällan modeller med naturlig, och imperfekt hy. Rynkor trollas bort, celluliter försvinner och pigmentfläckar raderas. Men konsumenterna sätter allt större press på modebranschen. De vill se sig själva i produkterna de köper, och de vill gärna att de är framställda på ett så hållbart sätt som möjligt. Det har gjort att modeller med olika typer av vikt och hudfärg syns oftare i modeuppslagen och att utbudet på veganskt smink växer. Hur arbetar skönhetsbranschen för att ta socialt ansvar? Och hur viktigt är social hållbarhet (corporate social responsibility) för kommersiell framgång?

Josefin Hård är hållbarhetschef på Kicks, som är Nordens största skönhetsföretag. Hon berättar för nätverket om hur de jobbar för att förbättra psykisk ohälsa hos unga tjejer i en tid då sociala medier kan sätta orimliga krav på utseende och socialt liv. Hur ser Kicks på deras ansvar som företag i skönhetsindustrin? 

Stockholm, torsdagen den 2 juni 2022, kl. 09.30-12.30

 

 

 

Så får ungdomsförbunden upp sina frågor på dagordningen

Nike Örbrink, förbundsordförande för KDU och Lisa Nåbo, förbundsordförande för SSU

Det är välkänt att ungdomsförbunden inte alltid håller med moderpartiet i alla frågor. De driver ofta egna policyförslag genom att lobba sitt eget parti, både på partistämmorna och i den dagliga debatten. Hur stort inflytande har ungdomsförbunden på moderpartiet egentligen? Hur arbetar de under partikongressen? Och lyckades de få upp sina frågor på dagordningen under valet 2022?

Under dagens träff gästas vi av Lisa Nåbo*, förbundsordförande för SSU och Nike Örbrink*, förbundsordförande för KDU. De berättar för nätverket om hur de får upp sina frågor på den politiska dagordningen.

*Med förbehåll för ändringar i förbundsordförandes tidsscheman

Stockholm, onsdagen den 5 oktober 2022, kl 09.30-12.30

 

 

 

Facebook om digitala medier som verktyg för politisk påverkan

André Assarsson, Government Manager på Facebook

En lyckad kampanj på sociala medier kan betyda skillnaden mellan vinst och förlust. Att skickligt navigera mellan Facebooks algoritmer kan ge stor slagkraft för ens budskap. Samtidigt får algoritmerna på sociala medier kritik för att vara sensationella och för att leda läsaren ned i ett allt djupare kaninhål i jakten på information och budskap som reflekterar läsarens egen världsbild. Det har lett till ett samhälle där den politiska debatten förs i olika opinionsbubblor, där meningsmotståndare sällan möts, och motståndarens mänsklighet allt för ofta glöms bort.

André Assarsson är Government Manager för Facebook i Sverige. Han berättar om möjligheterna som finns för att nå ut med sitt politiska budskap på Facebook men även om hur de arbetar för att motarbeta desinformation på plattformen. Hur kan man nå ut med sitt budskap bortom den egna opinionsbubblan?

Stockholm, onsdagen den 14 december 2022, kl. 09.30-12.30 

 

 

Med förbehåll för ändringar. Nätverket är förenat med en kostnad. Kostnad och villkor finner du här.

Har du frågor, tips eller synpunkter? Kontakta oss gärna på natverk@altinget.se 

 

 

 

Coronaförbehåll vid nätverksmöten

Mot bakgrund av covid-19 är det viktigt att alla känner sig trygga vid deltagande på våra nätverksmöten. Vi vidtar därför nödvändiga åtgärder och följer rekommendationerna från myndigheterna. Från och med oktober 2021 träffas vi fysiskt igen med möjlighet till digital närvaro om så önskas. 

Information från Folkhälsomyndigheten finns tillgänglig här.

 

 

 

Om Altinget 

Altinget är ett prisbelönt, privatägt och partipolitiskt oberoende nyhetsmedium som grundades i Danmark år 2000 och har funnits i Sverige sedan 2014. Som en följd av ökad efterfrågan från våra läsare har vi sedan två år tillbaka utökat vår onlineplattform med fysiska nätverk, som sammanför medlemmar i nätverksgrupper med fokus på olika sakpolitiska frågor. Man möts i ett förtroligt forum om aktuella, centrala politiska frågor under ledning av en väl insatt samtalsledare.