Krönika av 
Sanna Rayman

Välkommen till Altingets nya nisch: Altinget Civilsamhälle

Onsdag 5 maj startar vi ett nytt brev och ett nytt bevakningsområde – Altinget Civilsamhälle. Här bevakar vi den ideella och idéburna sektorn, från gräsrotens engagemang till de stora och tunga organisationernas toppar. 

Altinget Civilsamhälle – från gräsrot till samhällstopp. 
Altinget Civilsamhälle – från gräsrot till samhällstopp. Foto: Koji Sasahara/AP,TT
Sanna Rayman

Sanna har varit på Altinget sedan våren 2020. Tidigare var hon debattchef på Dagens Samhälle och dessförinnan har hon arbetat som ledarskribent bland annat på Svenska Dagbladet och Södermanlands Nyheter. Sanna har även en bakgrund i kultur/scenkonstområdet som producent och kommunikatör.

Visa mer
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det vore intressant att göra någon form av överslagsberäkning på hur lång tid av en medborgares liv som hinner förflyta från det att man fötts till det att man har fått kontakt med civilsamhället.

Gissningsvis är det inte mycket. Kanske sover du dina första nätter i en spjälsäng som föräldrarna köpt på lokala scoutföreningens loppis? Kanske går du på babyrytmik på kyrkans öppna förskola och viftar med armarna medan mamma eller pappa får en kopp kaffe till självkostnadspris?

Guldkant och existensminimum i ett

Tänker man efter så börjar det tidigt. Civilsamhället finns där för alla åldrar och livsscenarier. Sätter guldkanten på människors tillvaro genom inspirerande kurser och gemenskap i föreningslivet – eller försvarar existensminimum genom att driva härbärget eller akutboendet.

På Altinget bevakar vi politik och ja, även partierna tillhör civilsamhället, det ska man inte glömma. I den bemärkelsen är civilsamhället sannerligen något som kan hittas på alla samhällsnivåer, från gräsrotens engagemang till de stora och tunga organisationernas toppar. Från knattefotboll och ideella språkcaféer till den idéburna välfärden och de stora tunga biståndsorganisationerna. Här finns både smått som bör skildras och stort som ska granskas noga. 

Civilsamhället – it's the kitt!

Civilsamhället är samhällskittet, sägs det ofta. Det är ingen dum bild av det myller som binder samhällets olika delar samman. Inte minst under de senaste åren har det påfallande ofta visat sig hur tungt offentlig sektor ibland lutar sig mot civilsamhällets insatser i tider av kris. Vi såg det under flyktingkrisen 2015 och det har även synts under pandemin. Inte sällan i nybildade grupper på Facebook och i andra sociala medier.

Det i sig är en trend värd att hålla ögonen på. Medan det befintliga civilsamhället funderar över sin framtid, vilka nya rörelser växer fram i helt nya former och fora? Är de gamla etablerade organisationerna fortsatt vitala, eller riskerar de fastna i gamla gängor, utan markkontakt? Professionaliserar man sig in i stelbenthet – eller in i framtiden? 

Sektorn förtjänar journalistisk bevakning

Vi tror att trots den ideella och idéburna sektorns spretighet, så finns det mycket som förenar, både i termer av utmaningar och lösningar. Finansieringsfrågor, transparens, regelkrångel, friheten och ansvaret. Sektorn förtjänar helt enkelt en kontinuerlig bevakning, inte bara sporadiska nedslag. Därför startar vi nu Altinget Civilsamhälle.

Vi ska bevaka både den politik som påverkar civilsamhällets villkor och förutsättningar, men också följa debatter och trender. Vi läser utredningarna och remissvaren och håller koll på alla de människor och makthavare som styr och påverkar sektorn. 

Redaktörer för Altinget Civilsamhälle är Anders Gustafsson samt Marie Lundahl, som även bevakar vårdfrågor i nischen Altinget Vård och Hälsa. 

Delta i debatten

Till en nischad områdesbevakning hör förstås även en lika initierad och saklig debatt. Kanske vill du själv debattera frågor som rör civilsamhället? Då kan du höra av dig till vår debattredaktör Maja Andersson

Läs gratis hela första året

Med start 5 maj utkommer Altinget Civilsamhälle två gånger i veckan, onsdagar och fredagar. Under hela det första året kan du läsa Altinget Civilsamhälle gratis, utan vidare förpliktelser. Låter det relevant för dig? Registrera dig här.

Välkommen till Altinget Civilsamhälle!

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024