Förlustaffär att utbilda sig till bristyrken

LIVSCYKEL. Det lönar sig allt sämre att läsa vidare på högskolan, visar Sacos nya siffror över akademikernas livslöner. Nästan hälften av de undersökta utbildningarna är förlustaffärer, däribland lärar- och socionomutbildningarna.

Saco har sedan 1960-talet analyserat livslönerna för olika högskoleutbildningar och jämfört dem med lönerna för gymnasieutbildade.

Årets analys är den första på fem år och går att ta del via

Dokumentation

Så har Saco räknat

I beräkningen av livslön räknas månadslöner, arbetslöshetsrisk, studietid och studielån, skatter och pensioner.

Livslönen redovisas netto och avser en individs samlade livslön mellan 19 och 85 år.

Studietiden beräknas utifrån uppgifter från Universitetskanslersämbetet och SCB om normalstudietid vilket vanligtvis innebär en termin längre än nominell studietid. Ingen utbildning har dock tillåtits att vara längre än sex år eftersom det är svårt att få studiemedel längre än så.

SACO beräknar att högskolestudierna påbörjas direkt efter gymnasiet, det vill säga höstterminen då man fyller 19 år. Studierna sker på heltid och studenten tar maximalt belopp för studiebidrag och studielån enligt 2014 års nivå.

Räntan för studielånen låg 2014 på 1,2 procent samtidigt som inflationen var -0,2 procent. Det ger en realränta på ca 1,4 procent. I de beräkningar som görs i den här studien har studiemedelsräntan satts till 1 procent. Det bygger på ett antagande om 3 procents studiemedelsränta och 2 procents inflation på lång sikt. Det ger 1 procents realränta.

Årsinkomst från förvärvsarbete under studietiden uppgår till 50 000 kr. Det baseras på den genomsnittliga arbetsinkomsten 2014 för personer i åldersgruppen 19 – 27 år som haft fullt studiebidrag enligt statistik från SCB.


Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00