Om  
H.M. Konung Carl XVI Gustaf
Peje Emilsson

Kungen hedrar svenska företagare med utländsk bakgrund

Nicky Nadem, Zeina Mourtada och Ramtin Massoumzadeh prisas av stiftelsen Internationella företagare i Sverige (IFS). Vinnarna fick ta emot priset på Kungliga slottet i Stockholm.

Från vänster: Ramtin Massoumzadeh, Nicky Nadem, kung Carl XVI Gustaf och Zeina Mourtada.
Från vänster: Ramtin Massoumzadeh, Nicky Nadem, kung Carl XVI Gustaf och Zeina Mourtada.Foto: Pressbild
Axel Hyttnäs Telin

Stiftelsen IFS vill med sitt pris Årets nybyggare hedra duktiga svenska företagare med utländsk bakgrund. Syftet är också att belysa de utmaningar som dessa företagare kan möta.

Nicky Nadem har grundat och driver bolaget Atrimusrx som förvärvar livsviktiga läkemedel som tidigare har saknats på den svenska marknaden. För detta utses han nu till Årets pionjär.

Årets unga pionjär heter Ramtin Massoumzadeh. År 2017 grundade han Quandify, 23 år gammal. Företaget har tagit fram en egen hårdvara som är till för att övervaka vattenanvändning i realtid. På det sättet kan kunder både spara pengar och bidra till en mer hållbar framtid.

Entreprenören och tv-kocken Zeina Mourtada och hennes företag Zeinas Kitchen belönas med utmärkelsen Årets nystart. Med ett brett utbud av produkter har hon fört en bit av Mellanösterns smaker närmare den svenska konsumenten.

”Imponeras av bredden”

Friskoletoppen Peje Emilsson är stiftelsens ordförande.

– Jag imponeras av bredden i 2023 års upplaga av Årets nybyggare. I arbetet med att utse årets vinnare har vi sett framgångsrika och kreativa entreprenörskap på vitt skilda områden. Det får mig att känna hopp och tillförsikt, säger han i ett pressmeddelande.

Kung Carl XVI Gustaf delade ut priset till årets vinnare vid en ceremoni på Kungliga slottet den 21 november.

Nämnda personer

H.M. Konung Carl XVI Gustaf

Sveriges konung
Studier i historia, sociologi, statskunskap, finansrätt, ekonomi (Uppsala uni., 1968-69), nationalekonomi (Stockholms uni., 1968–69)

Peje Emilsson

Grundare Kreab, Demoskop, Kunskapsskolan och Silver life
Fil. kand i statsvetenskap, praktisk filosofi, statistik och andra kurser (Stockholms uni., 1967)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00