KD vill se mer pengar till yrkesvux

SKUGGBUDGET. Skrota arbetsmarknadsutbildningarna och satsa på nystarts- och introduktionssjobb där företagare kan erbjuda lägre ingångslön. Det är huvuddragen i Kristdemokraternas arbetsmarknadspolitik som partiet presenterade under måndagen. 

– Arbetsmarknadspolitiken idag är en djungel, det är omöjligt för arbetsgivarna att hålla reda på alla stödfunktioner. Traineeplatserna misslyckas och extratjänsterna fungerar inte, säger Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson för Kristdemokraterna som tillsammans med partiledaren Ebba Busch Thor presenterade sin skuggbudget under måndagen. 

Precis som Liberalerna tycker alltså Kristdemokraterna att de arbetsmarknadspolitiska utbildningarna fallerar. Partiet vill att samtliga arbetsmarknadsutbildningar läggs ner och anställningsstöd och instegsjobb bör också på sikt avvecklas.

Istället ska fokus ligga på det som Kristdemokraterna tidigare förslagit; nystartsjobb som ska kombineras med introduktionsanställningar. Den anställningsformen ska möjliggöra att arbetsgivare betalar en lägre ingångslön mot att den anställde får utbildning under anställningstiden.

Login