Här är alla ministrar i Anderssons regering

Åtta stycken ministrar försvinner, tre byter plats och nio nya ansikten tillkommer i statsminister Magdalena Anderssons regering. Det är också en jämn könsfördelning med 12 kvinnor och 11 män. Se alla ministrar här.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Axel Hyttnäs Telin

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson. Foto: Regeringskansliet
Statsminister: Magdalena Andersson (S)

Ny på posten. Har sedan 2014 varit finansminister och var den första kvinnan att erhålla positionen under en socialdemokratisk regering. Nu blir hon i stället Sveriges första kvinnliga statsminister.

 

 

 

Anders Ygeman.
Anders Ygeman. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Integrations- och migrationsminister: Anders Ygeman (S) 

Ny på posten. Han får nu även ansvar för idrottsfrågorna. Fick lämna sin roll som inrikesminister efter att IT-skandalen på Transportstyrelsen uppdagades 2017. Blev då gruppledare för S i riksdagen. Blev energi- och digitaliseringsminister 2019.

 

 

Johan Danielsson 2
Johan Danielsson 2 Foto:
Bostadsminister och bitr. arbetsmarknadsminister: Johan Danielsson (S) 

Ny på posten. Har tidigare arbetat på LO som EU-samordnare, men är sedan 2019 EU-parlamentariker för Socialdemokraterna. Statsvetare i grunden. Som parlamentariker har han engagerat sig i arbetsmarknadsfrågor som arbetsmiljö och arbetskraftsinvandring.

 

 

Mikael Damberg.
Mikael Damberg. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Finansminister: Mikael Damberg (S)

Ny på posten. Närings- och innovationsminister i Stefan Löfvens första regering. Men sedan 2019 innehar han posten som inrikesminister. Var Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen 2012-2014 och ordförande för SSU mellan 1999-2003. Populär inom partiet.

 

 

Morgan Johansson.
Morgan Johansson. Foto: Regeringskansliet
Justitie- och inrikesminister: Morgan Johansson (S)

Skåningen Johansson har tidigare varit både folkhälsominister och justitie- och migrationsminister. Sedan juli 2017 är Johansson justitieminister. Har beskrivits vara en del av Socialdemokraternas vänsterfalang. Huvudperson under 2015 års migrationskris.

 

 

Peter Hultqvist.
Peter Hultqvist. Foto: Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Försvarsminister: Peter Hultqvist (S)

Dalmasen Hultqvist har varit Sveriges försvarsminister sedan 2014. Moderaterna ville rikta en misstroendeförklaring mot Hultqvist efter IT-skandalen på Transportstyrelsen, men han undkom till slut efter att C och L inte stödde en sådan. Har lång journalistisk erfarenhet där han bland annat varit chefredaktör på Aktuellt i Politiken.

 

 

Lina Axelsson Kihlblom
Lina Axelsson Kihlblom Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT
Skolminister: Lina Axelsson Kihlblom (S)

Ny på posten. Blev känd som rektorn som höjde elevernas resultat i Ronnaskolan i Södertälje. Är utbildad jurist och blev 2018 förvaltningschef i Nynäshamns kommun. Sedan några månader tillbaka också biträdande kommundirektör. Talat öppet om sina upplevelser som transperson.

 

 

Karl-Petter Thorwaldsson.
Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Leopold förlag/ Sara Appelgren
Näringsminister: Karl-Petter Thorwaldsson (S)

Ny på posten. Fackföreningsman från Småland. Efterträdde Wanja Lundby Wedin som LO-ordförande år 2012 och satt på posten i åtta år. Därefter tog han uppdraget som senior rådgivare på SSAB. Har varit ordförande för företaget Fairtrade Sverige.

 

 

Anna Hallberg.
Anna Hallberg. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor: Anna Hallberg (S) 

Utsågs hösten 2019 till sin post och hade då ett blygsamt CV vad gäller partiarbete. I bagaget har hon i stället vd- och styrelseuppdrag. Hon har bland annat arbetat som vd för statliga bolaget Almi Företagspartner. 

 

 

Tomas Eneroth.
Tomas Eneroth. Foto:
Infrastrukturminister: Tomas Eneroth (S)

Infrastrukturminister sedan sommaren 2017 då han tog över rollen från Anna Johansson i efterspelet av IT-skandalen på Transportstyrelsen. Lång politisk erfarenhet då han suttit i riksdagen sedan 1994. En av hjärnorna bakom uppgörelsen mellan S, C, L och MP.

 

 

Annika Strandhäll.
Annika Strandhäll. Foto: Regeringskansliet
Klimat- och miljöminister: Annika Strandhäll (S) 

Ny på posten. Tidigare socialminister. Hon är utöver sitt uppdrag som riksdagsledamot, engagerad i organisationen SuicideZeros styrelse. Hon är också ledamot i utrikesutskottet och är Socialdemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson. I oktober i år utsågs hon till ordförande för Socialdemokraternas kvinnoförbund S-kvinnor.

 

 

Khashayar Farmanbar
Khashayar Farmanbar Foto: Region Stockholm
Energi- och digitaliseringsminister: Khashayar Farmanbar (S) 

Ny på posten. Kommer senast från rollen som kommunalråd i opposition i Nacka kommun. Innan det arbetade han inom näringslivet. Han var ordförande för SSU i Norrbotten åren 1995–2000. Har setts som vigselförrättare i SVT:s ”Gift vid första ögonkastet”. Ledamot i SKR:s digitaliseringsberedning.

 

 

Lena Hallengren.
Lena Hallengren. Foto: Christian Pohl/Regeringskansliet
Socialminister: Lena Hallengren (S)

Blev barn-, äldre- och jämställdhetsminister 2018, blev senare i stället socialminister. Riksdagsledamot mellan 2006 och 2018 och utsågs 2002 till biträdande utbildningsminister av Göran Persson. Var ordförande i utbildningsutskottet 2014-2018. 

 

 

Ann Linde.
Ann Linde. Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet
Utrikesminister: Ann Linde (S)

Efterträdde Margot Wallström som utrikesminister. Var tidigare EU- och handelsminister i regeringen Löfven. Före dess var hon statssekreterare hos Anders Ygeman på justitiedepartementet. Hårt kritiserad i efterspelet av IT-skandalen på Transportstyrelsen då hon inte framförde väsentlig information till Ygeman. 

 

 

Eva Nordmark.
Eva Nordmark. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister: Eva Nordmark (S)

Efterträdde Ylva Johansson (S) 2019 och var då framför allt känd som fackförbundet TCO:s ordförande vilket hon då hade varit sedan 2011. Har tidigare även suttit som förbundsordförande för dåvarande facket SKTF, i dag fackförbundet Vision. Satt i riksdagen mellan 1995 och 1998.

 

 

Ida Karkiainen
Ida Karkiainen Foto: Riksdagen
Civilminister: Ida Karkiainen (S)

Ny på posten. Valdes in i riksdagen vid valet 2018. Var statsrådsersättare 2014–2018 för tidigare landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Under denna mandatperiod har hon varit ledamot i konstitutionsutskottet.

 

 

Matilda Ernkrans.
Matilda Ernkrans. Foto:
Biståndsminister: Matilda Ernkrans (S) 

Ny på posten. Kommer senast från uppdraget som minister för utbildning- och högre forskning. Riksdagsveteran som efter fyra mandatperioder i riksdagen blev minister 2019. Var i riksdagen ordförande i utbildningsutskottet och tidigare ordförande för miljö- och jordbruksutskottet. Jobbat som arbetsförmedlare.

 

 

Ardalan Shekarabi.
Ardalan Shekarabi. Foto: Regeringskansliet
Socialförsäkringsminister: Ardalan Shekarabi (S)

Har varit tydlig med sitt motstånd mot vinster i välfärden. Var tidigare förbundsordförande i SSU. Kom från Iran som politisk flykting vid tio års ålder 1989. Utbildad jurist. Han började i regeringen som civilminister men är numera socialförsäkringsminister.

 

 

Hans Dahlgren.
Hans Dahlgren. Foto:
EU-minister: Hans Dahlgren (S)

Har varit EU-minister sedan regeringsbildningen 2019. Var tidigare statssekreterare i statsrådsberedningen hos Stefan Löfven med särskilt ansvar för EU- och utrikesfrågor. Har även varit Sveriges FN-ambassadör och ambassadör för Sveriges ständiga representation vid de internationella organisationerna i Genève. 

 

 

Jeanette Gustafsdotter
Jeanette Gustafsdotter Foto: TU
Kulturminister: Jeanette Gustafsdotter (S) 

Ny på posten. Var vd för Tidningsutgivarna 2011–2020. Kommer senast från rollen som generalsekreterare för Sveriges museer. En roll hon haft sedan mars 2020. Utbildad journalist och jurist.

 

 

Anna-Caren Sätherberg
Anna-Caren Sätherberg Foto: Riksdagen
Landsbygdsminister: Anna-Caren Sätherberg (S) 

Ny på posten. Ordinarie riksdagsledamot sedan 2014. Sedan 2020 är hon vice ordförande i näringsutskottet. Sätherberg är även ledamot i krigsdelegationen sedan 2018. Tidigare har hon bland annat varit tredje vice ordförande i trafikutskottet och innan dess oppositionsråd i Åre.

 

 

Max Elger
Max Elger Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet
Finansmarknadsminister: Max Elger (S)

Ny på posten. Varit statssekreterare hos Magdalena Andersson (S) i finansdepartementet sedan 2014. Har varit politisk sekreterare hos Mona Sahlin samt budgetchef för Socialdemokraterna innan dess.

 

 

 

Anna Ekström.
Anna Ekström. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Utbildningsminister: Anna Ekström (S) 

Var generaldirektör på Skolverket mellan 2011 och 2016 och var under förra mandatperioden gymnasie- och kunskapslyftsminister men är sedan 2019 alltså utbildningsminister. Tidigare ordförande för Saco där hon, tack vare sitt arbete, utnämndes till riddare av franska hederslegionen. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00