Debatt

Fi: Stärk utländska arbetares rättigheter i Sverige

DEBATT. Arbetskraftsinvandring är en fråga som rör upp känslor. Perspektiven fokuserar oftast på att skydda svensk arbetsmarknad, eller att minska invandringen. Vi vill i stället stärka utländska arbetares rättigheter i Sverige, skriver Feministiskt initiativ.

Vissa som kommer hit från ett land utanför EU för att arbeta hamnar i en utsatt situation och utnyttjas. Det kan gälla diskare och bärplockare men även programmerare och lärare, skriver Fi. 
Vissa som kommer hit från ett land utanför EU för att arbeta hamnar i en utsatt situation och utnyttjas. Det kan gälla diskare och bärplockare men även programmerare och lärare, skriver Fi. Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Terje Holmgren (Fi)
Migrationspolitisk talesperson, Feministiskt initiativ
Martin Jordö (Fi)
Ekonomipolitisk talesperson Feministiskt initiativ


Den fria rörligheten för arbetskraft inom EU är skyddad av fördrag, och i dag höjs inte många ögonbryn om en arbetare kommer från ett annat EU-land. Men en del som kommer från ett land utanför EU till Sverige för att de fått ett arbete här hamnar i en utsatt situation och utnyttjas av arbetsgivaren. Det kan gälla diskaren på en restaurang eller bärplockaren i skogarna, men också programmeraren på IT-företaget eller läraren på friskolan.

Även om riskerna är större i vissa branscher gäller reglerna för arbetskraftsinvandring alla. Till stor del beror utnyttjandet på att staten har gett arbetsgivaren all makt. Försvinner arbetet försvinner också uppehållstillståndet om personen inte snabbt hittar ett nytt jobb. Kombinerat med bristande information om rättigheter och låg facklig organisering är det upplagt för utnyttjande.

Dessutom innebär dagens regelverk att en person som kommit för ett arbete inte får ta ett andra jobb. Att gå med i en a-kassa är inte heller särskilt stor idé eftersom uppehållstillståndet försvinner med arbetet. Allt detta gör arbetsmigranten potentiellt ännu mer utsatt, även om vi vill påminna om att de flesta behandlas schysst.

Ge tillgång till skyddsnät

Ge personer med arbetstillstånd tillgång till det skyddsnät de är med och betalar skatt för, så att deras situation blir tryggare.


Feministiskt initiativ
Martin Jordö (Fi).
Martin Jordö (Fi). Foto: Oscar Stenberg

Ett krav som nu ställs är att göra de arbetserbjudanden som ligger till grund för tillstånden bindande. Det är ett bra förslag eftersom det stärker arbetstagarens position. Däremot anser vi att det skulle vara ännu bättre att gå hela vägen. Ta inte bort tillståndet om arbetet försvinner, att göra det fyller ändå ingen större funktion längre – om arbetserbjudandet blivit till ett kontrakt.

Låt de personer som är här ha flera arbetsgivare. Ge personer med arbetstillstånd tillgång till det skyddsnät de är med och betalar skatt för, så att deras situation blir tryggare. Om någon skulle komma hit på grund av ett arbete, men utan ambition att faktiskt arbeta enligt kontraktet skulle det ändå vara möjligt att ta tillbaka tillståndet.

"Antagandet saknar grund"

Terje Holmgren (Fi).
Terje Holmgren (Fi). Foto: Feministiskt initiativ

En del partier, särskilt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, är bekymrade över att arbetskraftsinvandring skulle dumpa löner och arbetsvillkor i vissa branscher i Sverige. Men det antagandet saknar grund, det är helt enkelt inte så många som vid ett givet tillfälle har kommit för ett arbetstillstånd i en specifik bransch.

De personer som arbetat här i fyra år och hunnit få ett permanent uppehållstillstånd är dessutom inte längre i någon särskilt utsatt situation. Givetvis borde alla arbetare i Sverige, och inte bara inhemska, behandlas likvärdigt. Det uppnås bäst genom att individerna får rättigheter. Inte genom att minska arbetskraftsinvandringen.

En tredje väg

Andra partier, som Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, driver i stället mer öppet en politik för att minska möjligheterna att få tillstånd för arbete. Det är en nationalistisk tanke som inte går ihop. Att sluta landet vore skadligt både för svenska företag och för svensk arbetsmarknad.

Covid-krisen har tydligt visat de negativa effekterna när arbetskraftsinvandringen sjönk. Framför allt skulle det vara dåligt för de som kommer hit för ett arbete. Världen blir bättre om individer har möjlighet att påverka sina liv och inte blir fastlåsta.

Feministiskt initiativ står för en tredje väg. Vi anser att det i grunden är en bra sak att det går att få tillstånd att arbeta i Sverige. Det bättre alternativet är att de som kommer hit har kontrakt redan från början och att vi sedan ser till att de är med i samhället på mer likartade villkor.

Arbetstagaren i centrum

Feministiskt initiativ vill att:

  • Det initiala arbetserbjudandet ska vara bindande vid arbetskraftsinvandring.
  • Arbetstillstånd inte ska vara bundet till en typ av arbete eller en arbetsgivare.
  • Uppehålls- och arbetstillstånd inte automatiskt tas bort om en anställning upphör.
  • Vid oaktat ursprungligt tillstånd ska en person med ersättning från a-kassa få vistas i landet så länge a-kassan betalar ut pengar.
  • Familjemedlemmar till arbetstagare ska få säkrare uppehållstillstånd än i dag.

Med dessa ändringar möjliggörs en arbetskraftsinvandring som har arbetstagarens rättigheter i centrum. Det är varken arbetsmarknaden eller nationen som behöver skyddas. Det är människan.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00