Ett nytt studiemedelssystem blir del i jobbpolitiken

OMSTÄLLNING. Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) vill göra det enklare för yrkesverksamma att finansiera studier för omställning.

Foto: Bild: Regeringskansliet
Mattias Croneborg

– Budgetpropositionen är början. Steg två är studiefinansiering, sade hon på ett seminarium om vidareutbildning som arrangerades av TCO.

– Studiefinansiering ska spegla dagens och morgondagens arbetsmarknad.

Aida Hadzialic berättade också att regeringen jobbar med att reformera yrkeshögskolan.

– Yrkeshögskolan ändras så att man kan läsa kurser också. Yrkeshögskolan behöver bli mer flexibel på det området.

FP med på noterna

När det gäller studiesystemet för omställning i arbetslivet får Aida Hadzialic medhåll av Christer Nylander, Folkpartiets talesperson i utbildningspolitiska frågor,

– Det är svårt att finansiera en egen utbildning, sade han.

TCO vill med seminariet belysa problemen med dagens utbildningssystem och yrkesverksamma som ska vidareutbilda sig.

– Många jobb försvinner och många jobb kommer, sade Eva Nordmark, ordförande i TCO, som menade att vi måste ompröva vad en student är. Från att det kan vara en 20-åring på väg ut i arbetslivet till att det lika gärna kan vara en femtioåring som är på väg att byta karriär mitt i livet.

En rapport som TCO tagit fram visar att utbudet på universitet och högskolor som lämpar sig bra för redan yrkesverksamma har minskat det senaste åren. Detta under en tid då det borde ha varit tvärtom.

– Många kommer att påverkas av globalisering och kommer att vara i behov av vidareutbildning, sade German Bender, utredare på TCO och författare till rapporten.

Sämre utbud

Enligt German Bender har högskolans utbildningsutbud under tidsperioden 2008–2014 utvecklats på ett sätt som försvårar vidareutbildning för yrkesverksamma. Det gäller både för utbildningar (kurser och program) och utbildningsplatser (antagna).

  • Ungefär en femtedel av utbildningarna är under ett år.
  • Bara en procent av utbildningsplatser ges på kvällar och helger.
  • Det är ett extremt litet utbud av sommarkurser.

TCO har också undersökt yrkeshögskolan. Ett problem där är att väldigt få utbildningar är kortare än ett år. TCO anser att det behövs fler sommarkurser och mer utbildning på deltid under kvällar och helger så att det går att kombinera studier med arbete. Man vill även reformera studiemedelssystemet så att det blir lättare att finansiera studier för äldre yrkesverksamma.

TCO-rapporten spår att trenden med högre omvandlingstryck på arbetsmarknaden fortsätter.

”Teknikutvecklingen, särskilt digitalisering och automatisering, spås leda till omfattande strukturella förändringar på arbetsmarknader runtom i världen, inte minst i Sverige. Omvandlingstrycket i det svenska arbetslivet ligger i topp bland de europeiska länderna, nästan sex av tio arbetstagare i Sverige uppger att de blivit direkt påverkade av ny teknik eller nya processer på arbetsplatsen de senaste tre åren”, heter det i rapporten.

Det kommer att bli en allt högre efterfrågan på högutbildade: ”Under perioden 2001–2010 stod den kraftigt ökade andelen anställda med högskoleutbildning för omkring hälften av den betydande tillväxtökning som skett, vilket förklaras av att högutbildade inom näringslivet är upp till tre gånger så produktiva som lågutbildade.”

Regeringens politik bra svar

Aida Hadzialic anser att regeringens politik är ett bra svar på det som framkommer i rapporten.

­– I mångt och mycket bekräftar detta den politik som regeringen för. Vi ska öppna dörrar för folk. Folk ska få rätt utbildning. 

Dokumentation

Om undersökningen

  • Den statistik som använts för att kartlägga utbildningsutbudet i högskolan är framtagen för TCO av Universitets- och högskolerådet.
  • Statistiken avser utbudet under åren 2008-2014
  • Statistiken omfattar utbildningar vid alla universitet och högskolor i det andra och sista urvalet i samtliga nationella antagningsomgångar för respektive år. Sammantaget rör det sig om 290 507 kurser och program (ungefär 40 000 kurser och program per läsår).

Här finns rapporten Ny kunskap för nya jobb Eftergymnasialt utbildningsutbud för yrkesverksamma


Nämnda personer

Aida Hadžialic

Regionstyrelsens ordförande (S) Region Stockholm, finansregionråd
jur. kand (Lunds uni., 2010), fil. kand i affärsekonomi (Stockholms Handelshögskola, 2014)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00