Debatt

C: Regeringen sviker unga som lever i våldsamma relationer

Stödlinjen Ungarelationer.se har alltid haft ryckig finansiering, men med Tidöregeringen slås alla rekord. Vi i Centerpartiet har flera gånger frågat regeringsföreträdare varför de sviker unga, men vi har inte fått något svar, skriver jämställdhetspolitiska talespersonen Helena Vilhelmsson (C) tillsammans med partiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl.  

Våldsspiralen måste och kan brytas. Det enda rätta är då att satsa på förebyggande arbete, menar Centerpartiet.
Våldsspiralen måste och kan brytas. Det enda rätta är då att satsa på förebyggande arbete, menar Centerpartiet.Foto: Centerpartiet
Helena Vilhelmsson
Martin Ådahl
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. En man kommer inte på när han är vuxen och i en relation, att han ska börja misshandla sin partner. Det börjar tidigare – i unga relationer.

Enda sättet att få män att sluta slå, är att de aldrig börjar. 

Mäns våld mot kvinnor biter sig fast, och våldet i unga relationer ökar. Enligt en undersökning som Jämställdhetsmyndigheten och Stiftelsen Allmänna Barnahuset publicerat, har mer än var tredje tjej i årskurs nio som lever i en parrelation blivit utsatt för våld. Var tredje tjej!

Våldsspiralen måste brytas

En pojke som slår eller kontrollerar sin flickvän kommer bli en man som slår sin partner och sina barn. Men våldsspiralen måste och kan brytas. Det enda rätta är då att satsa på förebyggande arbete.

En av få verksamheter som jobbar förebyggande mot unga i Sverige, är den nationella stödlinjen ungarelationer.se som drivs av Stiftelsen 1000 möjligheter. De erbjuder anonym chatrådgivning, pedagogiskt informationsmaterial och en mottagning. Än så länge.

Ungarelationer.se är unik i sitt slag. Når ut och över hela landet och vänder sig till både tjejer och killar. De har haft över 15 000 enskilda chatkontakter och över 1,3 miljoner sidvisningar.

Stödlinjen har funnits i fem framgångsrika år. Nästan hela tiden har finansieringen varit ryckig, men med Tidöregeringen slås alla rekord. Två år i rad står de utan budgetmedel när nästan halva året gått. Med regeringens politik kommer stödet att upphöra och våldsspiralen fortsätta.

Varför sviker Tidöregeringen de unga?

Centerpartiet vill att stödlinjen ska ha ett nationellt uppdrag, precis som Kvinnofridslinjen som vänder sig till utsatta kvinnor, eller stödlinjen Välj att sluta, som vänder sig till män som slår.

Centerpartiet har flera gånger frågat regeringsföreträdare varför de sviker unga genom att unga inte ges det stöd de har rätt till, precis som vuxna. Vi har inte fått något svar. I stället kallar regeringen in myndigheter och organisationer till ”samtal” på Rosenbad, för att prata om den eskalerande situationen gällande mäns våld mot kvinnor. Men några åtgärder syns inte till i budgeten.

Åtgärdslistan gapar tom

Centerpartiet satsar 25 miljoner kronor i vårändringsbudgeten på en nationell stödlinje för unga relationer och ett nationellt lämnaprogram. Det är åtgärder som skulle göra skillnad, på riktigt.

Enda sättet att få män att sluta slå, är att de aldrig börjar. Därför behövs verksamheter som ungarelationer.se. Enda sättet att se till att inte fler kvinnor dör av våld i nära relation, är att kvinnan ges stöd att lämna relationen. Men där gapar regeringens åtgärdslista tom.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00