Anställda som jobbar för Tidöavtalet prioriteras – kan få högre lön

Opolitiska tjänstemän som arbetar med att genomdriva Tidöavtalets politik kan få högre lön än andra. Det visar direktiv som Dagens Nyheter har tagit del av.

Medarbetare som arbetar med Tidöavtalets prioriterade områden kan få högre lön än andra.
Medarbetare som arbetar med Tidöavtalets prioriterade områden kan få högre lön än andra.Foto: Christine Olsson/TT
Axel Hyttnäs Telin

Den årliga lönerevisionen pågår i detta nu för Regeringskansliets närmare 5 000 anställda.

Regeringskansliets chefer fick i förra veckan nya direktiv från förvaltningschefens kansli. Där står det att man särskilt kommer prioritera medarbetare som jobbar med Tidöavtalets politik.

I direktivet, som DN har tagit del av, står det att arbetsgivaren särskilt ska uppmärksamma ”medarbetare som arbetar inom delar av Regeringskansliet där kompetensförsörjningen bedöms som särskilt viktig för att uppnå verksamhetens mål och krav och för att biträda regeringen i genomförandet av sina politiska prioriteringar som de kommer till uttryck i regeringsförklaringen och Tidöavtalet”.

En chef berättade för en medarbetare på utbildningsdepartementet att det inte kunde bli något högre lönepåslag för den anställda.

– Motiveringen var att jag inte arbetar med ett politikområde som prioriteras enligt Tidöavtalet, säger källan till tidningen.

Facket: Politisk inblandning ska inte förekomma

Fackförbundet ST:s förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar blev överraskad av direktivet, och säger att de inte har varit med om det här tidigare.

– Det ska inte vara någon politisk inblandning i lönebildningsprocessen. Vi förstår inte riktigt hur vi ska tolka det här, säger hon.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00