Allt svårare att hitta sommarjobbare

KORTNYTT. Trots att 4 av 5 sommarjobb finns inom småföretag, är de sökande mycket mer benägna att söka till större företag och till offentlig sektor, visar en undersökning gjord av Företagarna och StudentConsulting.

Företagare anser att de har svårare att hitta sommarpersonal med rätt kompetens jämfört med förra året. Samtidigt uppger arbetstagarna att de tror det kommer bli lättare att hitta ett sommarjobb. 

Småföretagen har det tuffast då en majoritet av arbetssökande sommarpersonal söker sig till den offentliga sektorn eller större företag. Behovet av säsongsanställda är extra stort inom hotell- och restaurangbranschen där 80 procent av företagarna uppger sig vara i behov av att rekrytera, visar rapporten av Företagarna och StudentConsulting.

Bland jobben på svensk arbetsmarknad finns 4 av 5 inom småföretagen. Företagen förlitar sig mer på att bli uppsökta av arbetstagaren eller på kontaktnät, medan arbetstagaren förlitar sig på Arbetsförmedlingen. Företag kan därför behöva pröva nya vägar för att hitta personal med rätt kompetens i år. 

– För att lyckas med matchningen på sommarens arbetsmarknad krävs att företagare söker bredare i jakten på arbetskraft. De jobbsökande måste också lägga mer tid på att ta reda på vilka arbetsgivare som finns eftersom det är småföretagen som skapar jobben, meddelar Günther Mårder, vd på Företagarna, i ett pressmeddelande.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00