AF självrannsakar – tillsätter åtgärdsprogram

SNABBSPÅR. I en egen rapport pekar nu Arbetsförmedlingen ut de områden där de misslyckats med snabbspåren. Bara tre av fjorton spår ligger i fas och nu tillsätts ett åtgärdsprogram för att komma till rätta med problemen.

Snabbspåren är den kombination av utbildning och praktik i Arbetsförmedlingens regi som syftar till att få fler i jobb inom bristyrken. Tre av fjorton snabbspår är i fas och ytterligare tre är delvis i fas. Detta enligt Arbetsförmedlingens egen rapport som släpptes under torsdagen. Gällande fem av snabbspåren, bland annat lastbilschaufför och slaktare, ligger man inte enligt tidsplan.

Tiden i arbetslöshet för nyanlända som har kunskaper inom ett bristyrke bör kunna kortas om kartläggningen av deras kunskaper förbättras. Det menar Roy Melchert, enhetschef på integrations- och etableringsenheten.

– Vi måste bli duktigare på att ta fram rätt kandidater till snabbspåren. Vi har inte kvalitetssäkrat att arbetssökande har de kvalifikationer som krävs i den utsträckning som behövs, och detta är också något som parterna har påpekat, säger Melchert till Altinget.

Login