Allt fler specialistläkare sjukskriver sig

SJUKSKRIVNINGAR. En ny rapport från Försäkringskassan visar att specialistläkare är en ny riskgrupp att drabbas av sjukskrivningar. Kvinnor drabbas mer än män. Enligt Försäkringskassan är denna förändring oroväckande ur ett välfärdsperspektiv.

Rapporten granskar sjukskrivningar i åldersgruppen 20 till 69 år och sträcker sig mellan åren 2018 till 2019.

Specialistläkare ökad risk

– Vi har några nya yrken som vi tycker är lite överraskande, i och med att det är personer med högre utbildning, eftersom många sådana yrken har väldigt låg frånvaro. Några undantag där är arkitekter, specialistläkare och veterinärer och apotekare, säger rapportförfattaren Ulrik Lidwall, till Sveriges Radio.

Försäkringskassan menar att resultatet är oroväckande ur ett välfärdsperspektiv. Specialistläkare har inte tidigare utmärkt sig i statistiken över sjukskrivningar.

Kvinnor drabbas hårdare

Kvinnor löper 25 procent högre risk att drabbas av sjukfall än män.

Till Läkartidningen säger Lidwall att det kan bero på att “kvinnor oftare tar ett större ansvar för barn och familj samtidigt som de oftare arbetar inom branscher med ansträngda arbetsförhållanden”.

Läs hela artikeln om Försäkringskassans rapport på Altinget Vård och hälsa. Teckna provabonnemang här.

Forrige artikel Oppositionen kritisk mot regeringens utbildningssatsning Oppositionen kritisk mot regeringens utbildningssatsning Næste artikel Offentliga jobb ökar i popularitet bland unga Offentliga jobb ökar i popularitet bland unga
Nyanlända ska rivstarta med intensivår hos Arbetsförmedlingen

Nyanlända ska rivstarta med intensivår hos Arbetsförmedlingen

NYANLÄNDA. Arbetsförmedlingen ska införa ett intensivår för nyanlända med praktik och språkinsatser som ska öka nyanländas inträde på arbetsmarknaden. SD och M är skeptiska, medan V är positiva.

– För att lyckas med detta tror jag att det behövs en hållbar och realistisk migrationspolitik, säger Mats Green (M).