Krönika av 
Linnea Lindquist

I aktiekursens dalgångar hittar vi problemets kärna

När Roger Akelius planerade att bli storägare i Academedia var det många som höjde på ögonbrynen. Sedan följde en historia, med toppar och dalar, som kom så nära sanningen om situationen i den svenska skolan. Det tackar vi för, skriver Linnea Lindquist, rektor och skoldebattör. 

”Nuvarande skolsystem behöver avskaffas och ersättas med ett som är likvärdigt och rättssäkert”, skriver Linnea Lindquist.
”Nuvarande skolsystem behöver avskaffas och ersättas med ett som är likvärdigt och rättssäkert”, skriver Linnea Lindquist.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT, Pressbild
Linnea Lindquist
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Många blev förvånade när det blev känt att fastighetsmagnaten Roger Akelius planerade att bli ny storägare i Academedia. Han var tydlig med att han såg affären som en donation och han tillade:

– Jag är en pedagogiknörd.

Dagens Industris ledarsida skrev att Akelius är farlig. För aktieägarna ska tilläggas. Jag rynkade mest på pannan och konstaterade att svensk skola liknar en dåligt skriven sketch. Det hade kunnat vara roligt om det inte handlade om barns utbildning.

Det går onekligen fort i hockey – och på börsen när skolor ska byta ägare.

Vad är viktigast?

När affären offentliggjordes verkade alla nöjda och glada. Mellby gård meddelade att de var glada att en person som är besjälad av pedagogik köper deras aktier. Det gick någon dag innan Roger Akelius meddelade att han inte ville se någon aktieutdelning. Aktien störtdök och Mellby gård drog sig så småningom ur affären. Tidningen Affärsvärldens chefredaktör sa att det är stöld från aktieägarna att inte dela ut vinst. Akelius menade att eleverna och lärarna är det viktigaste.

Nu vet vi att det aldrig har handlat om eleverna och deras utbildning.

Ulla Hamilton, VD på Friskolornas Riksförbund uttalade sig i Dagens Industri.

– Han har uppenbarligen inte haft några problem med vinstutdelningar i andra branscher.

Så uttalar man sig bara om man anser att skolpliktig grundskoleutbildning är samma sak som en kemtvätt eller en matbutik. Nu vet vi att det aldrig har handlat om eleverna och deras utbildning.

Säljs som om det vore vad som helst

Academedia är inte vilken koncern som helst. Omsättningen är flera miljarder och de är större än de flesta kommuners totala skolorganisation. De äger förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildning. Academedia har köpt söktjänster för gymnasiet samt läxhjälp och nannytjänster. De är större än flera andra skolkoncerner - tillsammans.

I sin kommunikation betonar ofta Academedia att ägarna är svenska. Huvudägaren, Mellby gård, är det men koncernen ägs också av utländska fonder.
Ett axplock är Loys AG, Capital Group, DWS Investments och Dimensional Fund Advisors. Så här fortsätter det.

Här hittar vi kärnan i varför affären är problematisk. Skolor köps och säljs som om det vore vilken vara som helst. Om man ska följa hur det går för svensk skola måste man följa aktiekurserna samt läsa Dagens Industri och tidningen Affärsvärlden. Det är faktiskt absurt.

Det är inte bara svenska ägare som köper in sig i skolsystemet, det gör även utländska riskkapitalister.

Vi borde dra öronen till oss 

Förra året släppte FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut en rapport om hur utländska investeringar och ägande i svensk skola kan hota rikets säkerhet. Det är i ljuset av den rapporten som Akeliusaffären ska ses. I rapporten kan man läsa att det finns risker i friskolesystemet som skulle kunna exploateras av en utländsk ägare med antagonistiska syften, exempelvis genom påverkansoperationer som undergräver demokratiska värderingar.

FOI understryker att säkerhetsrisken beror på hur friskolesystemet är konstruerat. Det behöver inte vara en risk med utländskt ägande men att det kan finnas en risk borde räcka för att vi ska dra öronen åt oss.

Det är svårt att ta reda på vilka som äger fonderna som äger Academedia.

Sverige kan inte lättvindigt begära ut handlingar från andra länder och identifiera investerarna. Akelius retade upp övriga aktieägare som bara investerat i Academedia för att få ta del av vinsten. Det var därför han åkte ut innan affären hade gått igenom.

Lotta Edholm har sagt att friskolesystemet behöver renoveras. Det är en slapp hållning. Nuvarande skolsystem behöver avskaffas och ersättas med ett som är likvärdigt och rättssäkert.

Akelius fick inte bli majoritetsägare i Academedia, men han gjorde en storslagen opinionsbildande insats mot börsnoterade aktiebolag i skolan. Tack!

Nämnda personer

Ulla Hamilton

Vd Friskolornas riksförbund
Jur. kand (Uppsala uni., 1984)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00