Maktskifte i Kronoberg

Moderaterna lämnar allianskonstellationen i Kronoberg för samarbete med Socialdemokraterna. Det nya samarbetet går under namnet ”Ansvar för Kronoberg”.

Ida Karlsson (M) och Henrietta Modig Serrate (S) presenterar det nya samarbetet.
Ida Karlsson (M) och Henrietta Modig Serrate (S) presenterar det nya samarbetet.Foto: Region Kronoberg
Tim Gashi

Nu har Moderaterna i Kronoberg presenterat ny ordförande för regionstyrelsen. Valet: Socialdemokraten Henrietta Modig Serrate, tidigare i opposition.

– Socialdemokraterna och Moderaterna är överens om att ta ansvar i en svår tid. Det avtal vi nu har landat i har varit ett givande och tagande, precis som det blir när två partier ska samarbeta, men vi gör det för Kronoberg och kronobergarna, säger Modig Serrate i ett pressmeddelande.

Moderaterna lämnar därmed samarbetet och styret med allianspartierna Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Efter valet 2022 stod det klart det var de som åter skulle styra regionen, precis som efter valet 2018, men inte nu längre.

I och med samarbetet bildar partierna för första gången ett majoritetsstyre i Kronoberg.

Moderaternas förstanamn och regionstyrelsens första vice ordförande föreslås bli Ida Eriksson. Idag är hon ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, den rollen föreslås hon ha framöver med. 

– I det rådande läget behövs stabilitet och handlingskraft, och det är precis vad det kommer att ge. Nu ska vi tillsammans genomföra politik för kronobergarnas bästa.

Ska satsa på sjukvården

Med den nyfunna majoriteten ska partierna bland annat lägga stort fokus på vården, det meddelar partierna i ett nytt politiskt program.

Inget av sjukhusen ska säljas till privata aktörer. De ska också säkra bemanningen och finansiera den genom befintliga resurser för OB-bonus för sjuksköterskor, kontinuitetsbonus samt rekryteringsbonus.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00