Om  
Magnus Gisslén
Anders Tegnell

Magnus Gisslén är ny statsepidemiolog

Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet, blir ny statsepidemiolog efter Anders Tegnell.

Miranda Olsson

Anders Tegnell lämnade uppdraget som statsepidemiolog i mars 2022. Då tog Anders Lindblom, Region Dalarnas tidigare smittskyddsläkare, över.

Nu har Folkhälsomyndighetens generaldirektör utsett Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet, till ny statsepidemiolog.

Han är även överläkare vid infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Det känns förstås jätteroligt, och jag är väldigt hedrad över att få detta viktiga uppdrag. Men nu måste jag också ta avsked av patienter som jag behandlat i över 30 år. Det blir många tårar och avsked den närmsta tiden, säger Gisslén till Svenska Dagbladet.

Till tidningen säger han också att han tycker att den svenska strategin under covid-19-pandemin till största delen var bra. Men en del saker hade kunnat göras annorlunda.

– Jag och många andra i sjukvården förstod tidigt att det här skulle bli allvarligt. Jag tycker att Folkhälsomyndigheten var lite sena med att förmedla att det fanns risk för en pandemi som med stor sannolikhet också skulle drabba Sverige, säger han.

Magnus Gisslén tillträder sin nya tjänst den 11 september 2023.

Anders Tegnell är i dag senior expert vid Folkhälsomyndigheten.

Nämnda personer

Magnus Gisslén

Tillträdande statsepidemiolog

Anders Tegnell

Senior expert Folkhälsomyndigheten
Läkarexamen (Lunds uni., 1985), fil. dr infektionssjukdomar (Linköpings uni., 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00