"Välfärden är ingen marknad"

INTERVJU. Moderaterna lämnade i höst en egen budgetmotion för första gången på nio år. Altinget har träffat partiets socialpolitiska talesperson Cecilia Widegren för en genomgång av vad partiet vill på vårdområdet.

Cecilia Widegren
Cecilia WidegrenFoto: Foto: Riksdagen

– Grunden för förslagen är att det ska bli ett långsiktigt arbete, och förnyelsen ska vara en del av en kvalitetsresa som steg för steg stärker kvaliteten, säger Cecilia Widegren.

"Ordning och reda i välfärden" är det som nu definierar Moderaternas politik på området och partiet lyfter fram att välfärden inte ska vara någon marknad. Det ska vara behov, inte betalningsförmåga som styr. 

– För att vara ett statsbärande och regeringsfäigt parti så ska vi lära oss av allt det vi gjorde under alliansåren, med viktiga valfrihetsreformer och mångfaldsreformer och se vad som är nästa steg för att utveckla dem. 

Valfrihet

Etableringsfriheten som ingår i lagen om valfrihetssystem, LOV, har fått en hel del kritik för att ha lett till en ojämlik hälso- och sjukvård. Cecilia Widegren håller inte med och menar istället att det är ersättningsmodellerna, inte etableringsfriheten, som måste ändras.

I grunden handlar det om att man ska ställa samma grundläggande krav på alla.

Cecilia Widegren

– Avgörande för hur den utvecklas är inte den lagstiftning som finns utan hur de ersättningar som följer den ser ut. Där har vi valt en modell i Sverige där varje landsting själv styr hur den ersättningsmodellen utvecklas, säger hon och fortsätter:

– I västra Sverige har vi 60 nya vårdcentraler. Det har inte lett till överetablering vare sig i Göteborg eller på landsbygden, så i västra Sverige kanske man gjorde rätt från början när det gäller ersättningsmodellen. I Stockholm till exempel gör man nu ett omtag där man kommer överens över blocken och lär sig och ändrar i etableringsersättningen.

Moderaterna har också en vision om att vidareutveckla den nära vården till att jobba mer i förebyggande syfte. När den nära vården kopplas ihop med apotekstjänster är deras vision att människor ska kunna komma in på apoteket och få råd och preventiv vård för att få bättre förståelse för sin hälsa. 

– Det är sådana ersättningsmodeller vi vill se framöver, och det har vi lagt förslag om i riksdagen. Vi vill bredda detta mellan olika hälsotjänster utöver det som landstingen jobbar med idag, säger Cecilia Widegren. 

Bemanning i vården

– Kompetensförsörjningen ser vi som en av välfärdens största utmaningar just nu, säger Cecilia Widegren och menar att regeringen inte gör tillräckligt mycket på området. 

– Förslagen finns ju inte, det är tomt med förslag i riksdagen. Det står i regeringsförklaringen och det låter vackert, men det har vi vetat i många år att vi ska satsa på professionerna och låta läkare göra vad läkare gör och låta sjuksköterskor göra vad sjuksköterskor gör, säger hon.

Moderaterna anser bland annat att det är viktigt att hitta olika lösningar för att få exempelvis sjuksköterskor att stanna inom vården. 

– Staten måste fundera över vad vi kan göra långsiktigt för att hitta karriärvägar för att fler ska vilja ta nästa steg i utvecklingen och för att vilja fortsätta jobba inom hälso- och sjukvården men kanske göra något annat, säger Cecilia Widegren.

Generella tillstånd

Ett annat av Moderaternas förslag som de menar ska se till att det är ordning och reda i välfärden är generella tillstånd. 

– Det ska finnas grundkrav som man ska uppnå för att över huvud taget vara välfärdsutförare. Då spelar det ingen roll om man är landsting, kommun eller ett personalkooperativ, alla har lika förutsättningar, säger Cecilia Widegren. 

Det ska bland annat handla om krav på kompetens och kunskap samt ekonomisk uthållighet för att säkerställa att det är finns en långsiktighet i verksamheten. 

– Generella tillstånd är också bra för om man inte lever upp till kraven så ska tillståndet kunna dras in. Vägen till att dra in är ganska lång, men det kanske ska finnas ett antal sanktioner på vägen om man inte lyckas. Så att man inte får den typen av skandaler som vi haft på sjukhus eller inom omsorgen, säger Cecilia Widegren. Sanktionerna kan bland annat handla om högre viten, indragna tillstånd eller att staten tar över verksamheten.

– I grunden handlar det om att man ska ställa samma grundläggande krav på alla.  

Dokumentation

Cecilia Widegren

  • Riksdagsledamot sedan 2002.
  • Ledamot i socialutskottet 2006-2010 och sedan oktober 2014. 
  • Socialpolitisk talesperson för moderaterna mellan 2006-2010 och sedan oktober 2014. 

 Länk till Moderaternas motion Trygg välfärd.

 


Nämnda personer

Cecilia Widegren

Tidigare riksdagsledamot (M)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00