Tegnell: "Absolut en ökad smittspridning"

CORONA. Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige. Regioner går upp i stabsläge och lokala rekommendationer har införts. Samtidigt tar Folkhälsomyndigheten (FHM) bort rekommendationer för riskgruppen äldre.

På grund av den ökade smittspridningen har regionerna Uppsala och Skåne infört lokala allmänna råd.
På grund av den ökade smittspridningen har regionerna Uppsala och Skåne infört lokala allmänna råd.Foto: Claudio Bresciani / TT
Marie Lundahl

Alla måste nu ta ansvar för att minska spridningen av covid-19 så att vi kan ha ett fortsatt skydd för de som löper störst risk att drabbas av svår sjukdom.

Johan Carlson
Generaldirektör, Folkhälsomyndigheten

På tisdagens presskonferens meddelade Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten (FHM) att smittläget i Sverige försämras. Ökningen av antalet covid-fall per vecka är en av de största ökningarna hittills.

– Delar

Dokumentation

Coronarelaterade riksdagsbeslut

Regeringen ska kunna göra undantag från reglerna för tandvårdsersättning vid spridning av en samhällsfarlig sjukdom eller vid andra extraordinära händelser i fredstid.

Ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Extra ändringsbudget: Mer pengar i statens budget för år 2020 ska gå till ersättning för höga sjuklönekostnader, sjukpenning, bidrag till att hålla igång kollektivtrafiken samt bidrag till folkhälsa och sjukvård.

Källa: Riksdagen.se


Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00