SKL hoppas på valrörelse med klokare vallöften

STYRNING. Välfärden behöver inte ännu fler riktade statsbidrag – därför bör riksdagspartierna tänka igenom sina vallöften ordentligt, enligt SKL:s arbetsutskott. "Valrörelsen är den största generatorn för utlovandet av nya riktade statsbidrag" säger tredje vice ordförande Emil Broberg.

"Statens detaljstyrning leder till en mindre effektiv välfärd". Så lyder rubriken på den blocköverskridande DN debatt-artikeln från SKL:s arbetsutskott (12/10). De sju kommun- och landstingspolitikerna (från S, M, V, MP, C och L) konstaterar att de flesta partierna säger att de specialdestinerade statsbidragen ska bli färre, men har sedan ändå svårt att låta bli att föreslå nya bidrag. Den sittande regeringen har som uttalad målsättning att minska detaljstyrningen och öka de generella statsbidragen.

– Men vi har inte sett det riktigt realiseras. Bara den senast budgeten innehöll ju en rad nya statsbidrag, säger Emil Broberg (V), en av undertecknarna till artikeln och tredje vice ordförande i SKL:s arbetsutskott.

LÄS OCKSÅ: Många nya riktade bidrag i budgeten

Login