SD större än M – ”Förfärad men inte förvånad”

Sverigedemokraterna ser ut att bli större än Moderaterna. ”Förfärad men inte förvånad”, säger Energi- och digitaliseringsminister, Khashayar Farmanbar (S) på Socialdemokraternas valvaka. 

Foto: Pontus Lundahl/TT
Louise Carlsson-Örning

Stämningen är något lättad och försiktigt hoppfull på Socialdemokraternas valvaka. Vänstersidan ser i skrivande stund ut att bli det största blocket. Men Energi- och digitaliseringsminister, Khashayar Farmanbar (S), vill inte ta ut någon vinst i förväg. 

– Det är alldeles för tidigt att säga. Det är klart att man tillfälligt kan bli glad, men det är för tidigt att säga något. Det jag kan säga är att jag är oerhört stolt över den valrörelse vi gjort, säger han till Altinget. 

Extremhögern vinnare

När Moderaternas resultatet presenterades tidigare under kvällen och det såg ut som att partiet backar gick ett visst jubel genom lokalen. Men Farmanbar är inte förvånad att Sverigedemokraterna ser ut att bli större än Moderaterna. 

– Jag kanske är förfärad över resultatet för Sverige och vilka följdverkningar det kan ge för Sverige. Men däremot är jag inte förvånad för när den vanliga högern blir oanständig och rättfärdigar extremhögern så brukar den vanliga högern, vanliga liberaler, bli förlorare och extremhögern vinnare.

Krävs fingertoppskänsla

Angående regeringsbildningen tror han att det blir tufft oavsett vilken sida som vinner. 

– Oavsett hur det landar så kommer det vara en regeringsbildning som kräver en stabil förmåga att kunna förhandla. Det kommer att krävas ett handlag och en politisk fingertoppskänsla att ro i land, säger han. 

Nämnda personer

Khashayar Farmanbar

Entreprenör
Fil. kand datavetenskap (Luleå tekniska uni., 2000) och kandidatexamen industriell marknadsföring (Luleå tekniska uni., 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00