Debatt

RNS: Inte seriöst att koppla dödstalen till den restriktiva politiken

REPLIK. Den svenska restriktiva narkotikapolitiken har urholkats, samtidigt har dödstalen stigit kraftigt. Det skriver Per Johansson från Riksförbundet narkotikafritt samhälle i en replik till professor Ted Goldberg.

Per Johansson, generalsekreterare, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle
Per Johansson, generalsekreterare, Riksförbundet Narkotikafritt SamhälleFoto: RNS
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Per Johansson
generalsekreterare, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle

Ted Goldberg skriver på Altingets debattsajt att vi måste lära oss leva med narkotikan, att vi ska ”prestigelöst experimentera med olika åtgärder och utvärdera resultaten”. 

Sverige har haft narkotikaproblem längre än andra länder i Västeuropa. Vi har provat i stort sett alla typer av insatser, från legalförskrivning till nolltolernas. Så nog har vi lärt oss leva med narkotikaproblemet. Frågan är vad man vill att politiken ska syfta till, vilka mål man ska ha och hur insatserna ska föra oss närmare målen. 

Politiken har ändrats och dödstalen stigit

Ted Goldberg förespråkar att vi ska överge det visionära målet ett narkotikafritt samhälle och istället inrikta oss på att minimera skadorna för folk som berusar sig på narkotika. Han menar att den restriktiva politiken är orsaken bakom att folk dör av narkotika.

Vi ser nu konsekvenserna i USA där en legal cannabisindustri med egna vinstintressen håller på att etablera sig i stor skala

Svensk narkotikapolitik har under senare år gått i den riktning Ted Goldberg vill. Polisen har lagt ner narkotikaenheter. LARO-vården har byggts ut kraftigt. Sprutbyte finns nu på rätt många ställen i landet och fler är på gång. Förslag om att inrätta sprutrum finns på agendan på flera håll. Samtidigt som detta har ägt rum har dödstalen stigit mycket kraftigt. Det dör nu närmare 1000 personer om året. En betydande andel av dessa dödsfall orsakas av narkotikaklassade läkemedel, det vill säga den legala och illegala narkotikahanteringen samverkar på ett förödande sätt. 

Att koppla dödstalen till den restriktiva politiken är inte ett seriöst argument. Vi har haft en restriktiv politik sedan 1980 och dödstalen har ökat det senaste decenniet, parallellt med att den restriktiva politiken har urholkats.

Colorado visar effekterna av legalisering

Ted Goldberg hänvisar till utvecklingen i de länder/delstater som legaliserat cannabis och hävdar att ”effekterna inte är förödande”. Det kan verkligen diskuteras. Exempelvis har antalet dödsolyckor i trafiken där föraren varit påverkad av cannabis mer än fördubblats i Colorado sedan år 2013. Colorado, som hunnit längre än någon annan delstat i att utveckla en legal marknad för cannabis, ligger högst i USA när det gäller all sorts drogmissbruk (marijuana, kokain, opioider och alkohol) enligt en federal undersökning gjord av The Substance Abuse and Mental Health Services Administration. Det är svårt att tro att detta inte skulle ha med legaliseringen av cannabis att göra.

Ted Goldberg har rätt i att all politik har för- och nackdelar. Men man måste välja väg och därefter sträva efter att minimera nackdelarna och maximera fördelarna. Att legalisera cannabis som Ted Goldberg är inne på anser vi vara helt fel väg. Vi ser nu konsekvenserna i USA där en legal cannabisindustri med egna vinstintressen håller på att etablera sig i stor skala. När denna industri – Big Marijuana – väl är etablerad kommer den driva sina egna intressen alldeles oavsett vad det får för konsekvenser på folkhälsan. Där är USA idag. Låt oss se till att vi inte hamnar där vi också.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Tidigare inlägg i debatten:

Forskare: "Vi måste lära oss att leva med narkotikan"
Trots decennier av förbudspolitik så är tillgången till narkotika fortsatt hög och ger inga tecken på att minska. Alla typer av narkotikapolitik har sina baksidor, och för att skadeverkningarna av narkotikan ska kunna minimeras måste vi prova oss fram, skriver Ted Goldberg, professor i sociologi.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00