Debatt

Replik: Håll gränsen mot moralism och förmynderi

I Sverige bör vuxna behandlas som vuxna – och gårdsförsäljning är ett rätt steg i den riktningen. Därför är det beklagligt att det finns centerpartistiska alkoholdebattörer som vill motverka detta. Det skriver företrädare för Centerpartiets ungdomsförbund. 

”I Centerpartiets Sverige bryr vi oss om de småskaliga näringarna. Det kokar ner till våra kärnvärderingar: decentralism, näringsfrihet och individens självbestämmande”, skriver debattörerna.
”I Centerpartiets Sverige bryr vi oss om de småskaliga näringarna. Det kokar ner till våra kärnvärderingar: decentralism, näringsfrihet och individens självbestämmande”, skriver debattörerna.Foto: Markus Konow/Pressbild, Cuf
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I en debattartikel i Altinget hävdar medlemmar i Centerpartiet, som kallar sig för alkoholdebattörer, sig vilja hålla gränsen mot gårdsförsäljning. I praktiken innebär det att hålla gränsen mot småskaliga näringar, bryggerier, destillerier och vingårdar.

Vi i Centerpartiets ungdomsförbund står helhjärtat bakom partiets politik och menar till och med att man kan gå längre.

Samtliga skribenter

Caroline von Seth
Förbundsordförande

Emelie Nyman
Första vice förbundsordförande

Nils Nilsson Puronen
Andra vice förbundsordförande

Svaret kokar ner till kärnvärden 

Det är beklagligt att alkoholdebattörerna väljer att angripa gårdsförsäljning i stället för att förespråka en sund liberal alkoholpolitik. Medlemmarna menar att gårdsförsäljning är politiskt irrelevant, men när anser de frågan vara aktuell om inte under en lagstiftningsprocess? Försäljning av alkoholhaltiga drycker är strikt reglerat i Sverige och det får konsekvenser för konsumenter, företagare, turism och kultur.

Det kan öka turismen genom att locka besökare som är intresserade av lokalt producerade drycker, vilket i sin tur kan gynna den lokala ekonomin. 

Sverige har utvecklats från ett totalt förmynderisamhälle till ett samhälle som faktiskt börjar behandla vuxna som just vuxna. Utvecklingen har i någon större utsträckning inte omfattat Sveriges, och alkoholdebattörernas, fundamentalistiska hållning mot en liberalisering av alkoholförsäljning. I Centerpartiets Sverige bryr vi oss om de småskaliga näringarna. Det kokar ner till våra kärnvärderingar: decentralism, näringsfrihet och individens självbestämmande.

Gårdsförsäljning kan ge små bryggerier och vingårdar en ny inkomstkälla, och med det göra det lättare för dem att överleva och växa. Det kan öka turismen genom att locka besökare som är intresserade av lokalt producerade drycker, vilket i sin tur kan gynna den lokala ekonomin. Nya möjligheter för gårdsförsäljning kan även generera fler jobb både direkt inom produktion och försäljning, samt indirekt inom turism och service.

Städa inför egen dörr 

Vidare menar partimedlemmarna att Centerpartiets politik inte genererar stora samhällsekonomiska vinster, och det kanske stämmer. Men all politik behöver inte generera stora samhällsekonomiska vinster för att vara viktig. Med den argumentationen finns det många områden som borde strykas från riksdagens agenda. Att värna om småskaliga aktörer och samhällen gentemot onödiga regleringar är det decentralistiska perspektivet satt i praktik. Alkoholdebattörernas avslutande argument mot gårdsförsäljning är att den hämmar den fria konkurrensen, något det finns visst fog för.

Altingets gratis nyhetsbrev

Den föreslagna lagstiftningen leder till en rad problem som påpekas i debattartikeln. Till exempel att vissa företagare får sälja varor på gården och Systembolaget, medan andra bara har alkoholmonopolet som intäktskälla. Men om något är detta ett argument för mer liberalisering, rent av att införa fri gårdsförsäljning eller att avskaffa alkoholmonopolet, allt annat är motsägelsefullt. Att säga sig värna den fria konkurrensen och samtidigt förespråka ett monopol går inte ihop.

Medlemmarna går hårt ut och hävdar att Centerpartiet bedriver plakatpolitik, att fler Centerpartister med integritet bör stå upp för vad som är rätt, riktigt och ärligt. Något de själva bör ta efter innan de pekar finger på andra.

Läs tidigare inlägg i debatten

Centerpartiet säljer tomma löften med gårdsförsäljning

Centerpartiet basunerade ut Torbjörn Fälldins ”Håll gränsen” under EU-valrörelsen. Men gör partiet det när det kommer till gårdsförsäljning? Det frågar sig alkoholpolitiska debattörer som också är medlemmar i Centerpartiet. 

Nämnda personer

Caroline von Seth

Förbundsordförande Centerpartiets ungdomsförbund (Cuf), ledamot i kommunfullmäktige Lidingö stad (C)
Lärarexamen (Stockholms uni., 2024)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024