Regionerna tar vid för att utrota livmoderhalscancer: ”Nu hänger det på vaccinationsviljan”

Hälften av de unga kvinnor som erbjudits vaccin och screening mot livmoderhalscancer i huvudstaden har nappat. När nu övriga regioner tar vid är vaccinationsviljan den återstående frågan för att utrota cancerformen till 2027. ”Än så länge uppfattar vi att intresset är stort”, säger Birgitta Segeblad i Region Uppsala.

<b></b>Forskningsprojektet vid Karolinska institutet syftar till att utrota HPV och livmoderhalscancer i Sverige, något som kan vara möjligt redan till 2027:&nbsp;”Nu är det i princip bara vaccinationsviljan hos de unga kvinnorna som det hänger på”, säger Joakim Dillner, forskningsledare, till Altinget.
Forskningsprojektet vid Karolinska institutet syftar till att utrota HPV och livmoderhalscancer i Sverige, något som kan vara möjligt redan till 2027: ”Nu är det i princip bara vaccinationsviljan hos de unga kvinnorna som det hänger på”, säger Joakim Dillner, forskningsledare, till Altinget. Foto: Heiko Junge/TT
Miranda Olsson

Det har gått ett år sedan Karolinska institutet inledde en pilotstudie i Stockholm och på Gotland där kvinnor födda mellan 1994 och 1999 erbjuds vaccination mot nio olika typer av humant papillomvirus (HPV).

Nu rullas projektet ut i resterande delar av landet för att på sikt utrota livmoderhalscancer helt. Alla regioner har uppmanats delta i arbetet, men de regionala processerna skiljer sig åt.