Regeringen vill utreda apoteken

LÄKEMEDEL. Regeringen tillsätter en utredning om avregleringen av apoteksmonopolet. Det meddelar sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) till tidningen Aftonbladet.

– Den här regeringen hade aldrig genomfört avregleringen. Men vi tycker diskussionen ska utgå ifrån här och nu. Alla måste inse att oavsett vad man tyckte om avregleringen finns problem vi måste lösa. Nu tar vi ett samlat grepp, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i Aftonbladet.

2009 införde alliansregeringen en omreglerade apoteksmarknaden, vilket kritiserades hårt av den dåvarande oppositionen. Men apoteksmonopolet försvann och att även andra aktörer än apotek har numera rätt att sälja receptfria läkemedel. I dag finns det omkring 1 300 apoteken och utöver det omkring 5 600 försäljningsställen som är godkända av Läkemedelsverket.

Gabriel Wikström menar att avregleringen har lett till en minskad tillgänglighet på landsbygden, medan motsvarande har skett i storstäderna. Ett annat problem är att konsumenter har svårare att få tag på läkemedel menar sjukvårdsministern.

Login