Patienter måste kunna betala kontant

KONTANTLÖST. Landstinget i Kronoberg gjorde fel som beslutade att patienter inte får betala vårdbesök med kontanter. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom.

Kristina Gauthier Reberg

2012 bestämde landstingsfullmäktige i Kronoberg att avskaffa betalning med kontanter och kort på alla vårdinrättningar. Patienter och pensionärsorganisationer rasade mot beslutet, så landstinget backade men bara lite grann: kortbetalning infördes igen, utom på akutmottagningar och jourläkarcentraler.

Betalning mot faktura skulle vara huvudprincipen. Och vill någon betala fakturan med kontanter får hen åka till lasaretten i Ljungby eller Växjö, där går det bra att betala i reda pengar.

Politiker överklagade

Beslutet överklagades av landstingspolitikern Tryggve Svensson (V), som tyckte att det var orimligt att patienterna skulle behöva resa till något av länets akutsjukhus för att få betala kontant. Han hänvisade till riksbankslagen, som säger att sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken är lagliga betalningsmedel. Enligt förarbetena innebär det att det finns en skyldighet att ta emot kontanter som betalning.

Landstinget invände att lagen inte säger något om var eller på hur många ställen man är skyldig att acceptera kontanter som betalning.

Rätt i alla instanser

Tryggve Svensson fick rätt i förvaltningsrätten och kammarrätten. Landstinget överklagade ända upp i Högsta förvaltningsdomstolen.

Också där fick Tryggve Svensson rätt.

Landstinget är skyldigt att ta emot betalning av patientavgifter med kontanter, skriver Högsta förvaltningsdomstolen i sin dom. Att ta emot kontanter på bara två platser i länet är inte nog för att leva upp till riksbankslagens krav, konstaterar domstolen.

 

Dom i mål 2793-14

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00